Dánska premiérka reaguje na kritiku: Bolo správne, že sme pre obavy z covidu v roku 2020 utratili norky

TA3 TASR
1.7.2022 17:03

Dánska premiérka Mette Frederiksenová v piatok uviedla, že jej kroky v súvislosti s utratením celej populácie noriek v Dánsku v roku 2020 pre obavy zo zmutovaného variantu koronavírusu boli v tom čase opodstatnené. Reagovala tak na kritiku, podľa ktorej dánska vláda nemala právo tieto zvieratá zlikvidovať.

Dánska premiérka reaguje na kritiku: Bolo správne, že sme pre obavy z covidu v roku 2020 utratili norky
ČTK/AP

Dánska vláda v novembri 2020 nariadila utratiť všetkých 15 miliónov noriek, ktoré sa v Dánsku chovali na kožušinu. Obávala sa, že zvieratá sa na farmách nakazili novým zmutovaným variantom koronavírusu. Táto mutácia totiž mohla podľa Frederiksenovej spôsobiť, že vtedy pripravované vakcíny proti covidu nebudú účinné.

V Dánsku, ktoré bolo dovtedy celosvetovým lídrom v produkcii norkových kožušín, si tento krok vyslúžil vlnu kritiky, keďže až po začiatku likvidácie zvierat vyšlo najavo, že vláda na tento krok nemala právo. V dôsledku incidentu odstúpil aj vtedajší dánsky minister pre potraviny a rybolov Mogens Jensen.

Podľa správy komisie, ktorá rozhodnutie zlikvidovať dánske norky skúmala, jednoznačne pochybila dánska vláda a premiérka Frederiksenová. Nekonali však so zlým úmyslom, lebo v tom čase netušili, že na usmrtenie noriek neexistuje právny základ. Frederiksenová sa chovateľom noriek ospravedlnila a uviedla, že neopodstatnené rozhodnutie nevydala zámerne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok