Pozemky pri Štrbskom plese sa predávať nebudú, ubezpečuje Doležalov rezort

TA3 TASR
1.7.2022 14:58

Rezort dopravy ubezpečuje verejnosť, že na pozemku pri Štrbskom plese, na ktorého predaj upozornil denník Sme, sa nič stavať nebude.

Pozemky pri Štrbskom plese sa predávať nebudú, ubezpečuje Doležalov rezort
TASR/Milan Kapusta

"Nie je to ani možné. O tejto téme sme už komunikovali aj s Ministerstvom životného prostredia SR a pozemok nebude predmetom spomínaného predaja," uviedla v reakcii na medializované informácie Miriama Švikruhová z odboru komunikácie Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Železnice Slovenskej republiky budú podľa nej pokračovať s predajom prebytočného majetku, avšak nie na Štrbskom plese. Odpredaj vyplýva aj z návrhu Útvaru hodnoty za peniaze, aby železnice aj týmto spôsobom získali financie na svoje fungovanie.

Envirorezort tvrdí, že ŽSR ich o odpredaji pozemkov neinformovali. Pozemky v blízkosti Štrbského plesa sa podľa MŽP nachádzajú v treťom až piatom stupni ochrany. "Vzhľadom na to, že ŽSR sú zriadené štátom, v zmysle zákona o ochrane prírody a krajiny nemôžu odpredávať pozemky, ktoré sa nachádzajú v treťom, štvrtom a piatom stupni ochrany," vysvetlil rezort.

Hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová uviedla, že predmetné pozemky boli klasifikované ako trvalo nepotrebný majetok, a preto železnice rozhodli o ich predaji. "ŽSR sú zo zákona v tomto prípade povinné realizovať odpredaj majetku ponukovým konaním formou elektronickej aukcie, do ktorej sa môže zapojiť akýkoľvek subjekt spĺňajúci podmienky tohto konania," zdôvodnila hovorkyňa formu predaja.

Dodala, že malo ísť o predaj troch parciel v katastrálnom území obce Štrba s celkovou výmerou viac ako 2100 štvorcových metrov, vyvolávacia cena v ponukovom konaní bez DPH je 3,79 milióna eur. Predmetné nehnuteľnosti sa nachádzajú v tesnej blízkosti hladiny Štrbského plesa, sú situované medzi hotelovým komplexom a úrovňou nábrežia. 

"Slúžia ako komunikácia vyhliadkovej trasy pre peších turistov okolo jazera vrátane prístupu k prístavu vodných bicyklov a člnkov. Na časti pozemkov sú umiestnené spevnené plochy a okrasná zeleň," objasnila Feik Achbergerová s tým, že pozemky sú v užívaní na základe platných nájomných zmlúv. Informácia o ponukovom konaní je zatiaľ stále zverejnená na webovom sídle ŽSR, ale aj na realitných portáloch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok