Putin sa obul do Západu: Sankcie nútia Rusko a Bielorusko, aby urýchlili integráciu

TA3 TASR
1.7.2022 14:37

Západné sankcie nútia Rusko a Bielorusko urýchliť vzájomnú integráciu vo viacerých sektoroch, čím tieto krajiny minimalizujú škody spôsobené sankciami, vyhlásil v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Informuje televízia CNN.

BBC
TASR/AP

"Rusko a Bielorusko naďalej rozširujú svoju spoluprácu v politickej, obchodnej, ekonomickej, kultúrnej a humanitárnej sfére," uviedol Putin vo videopríhovore k účastníkom každoročného rusko-bieloruského fóra. "Bezprecedentný tlak sankcií zo strany takzvaného kolektívneho Západu nás núti urýchliť integráciu. Spoločne je jednoduchšie minimalizovať škody ilegálnych sankcií, je jednoduchšie nadstaviť produkciu produktov, po ktorých je dopyt, vyvíjať nové zručnosti a rozširovať spoluprácu s priateľskými krajinami," vyhlásil šéf Kremľa.

Bielorusko je vytrvalým spojencom Ruska, pričom mu uľahčilo i začiatok februárovej invázie na Ukrajinu, keďže niektoré ruské jednotky vpadli na ukrajinské územie práve z Bieloruska.

Tieto dve spriatelené krajiny tak spolupracujú na viacerých projektoch, pričom do budúcna plánujú spustiť ďalšie spoločné programy. Oblasť ich spolupráce zahŕňa napríklad technologické a priemyselné inovácie, financie či dopravu, píše CNN. Podľa Putina sú tieto spoločné programy zamerané na vytvorenie "rovnakých ekonomických podmienok" pre obe krajiny.

Tento príhovor šéfa Kremľa odznel len niekoľko dní predtým, ako Bielorusko 3. júla oslávi nadobudnutie nezávislosti od nacistického Nemecka a ako už skôr v tomto roku oslávilo 30 rokov trvania diplomatických vzťahov s Ruskom, všíma si CNN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok