Dobrodružná dovolenka, ktorá veľa nestojí? Pomôžu vám tieto cestovateľské platformy

ta3/Nicolette Ftackova
6.7.2022 06:00

Časy, kedy zakúpenie dovolenky cez cestovnú agentúru bolo najjednoduchšie, najistejšie a najlacnejšie, sú dávno preč. Ak chcete na dovolenke vidieť viac než len hotel a bazén a pritom aj ušetriť, nasledujúce cestovateľské online platformy sú pre vás správnou voľbou.

Dobrodružná dovolenka, ktorá veľa nestojí? Pomôžu vám tieto cestovateľské platformy
Profimedia

Asi najpopulárnejšou ubytovacou alternatívou, ktorá konkuruje aj hotelom a penziónom je Airbnb. Stránka vznikla v roku 2008 ako nápad dvoch spolubývajúcich. V roku 2022 ponúka podľa štatistiky stratosjets sedem miliónov ubytovaní v 220 krajinách. 

Potrebujete len izbu na prenocovanie za pár drobných či vlastný priestranný apartmán na rodinné dovolenky? Všetko nájdete na jednom mieste. Z pohodlia domova si viete zarezervovať aj zážitkové ubytovanie. Ak ste ako dieťa snívali o dome na strome, teraz si sen môžete splniť. Kráľovský pocit si môžete dopriať s luxusným apartmánom, napríklad v Maroku, s mozaikovou podlahou a obrovskou terasou. Ak túžite po úplnom pokoji a prepojení s prírodou, môžete si zarezervovať ubytovanie na ostrove, kde budete len vy sami.

Ubytovanie zadarmo

Najznámejšou medzinárodnou aplikáciou na spoznávanie domácich z rôznych kútov sveta, ktorí vás ubytujú zadarmo, je stopercentne couchsurfing. Obľúbenú platformu využíva viac ako 14 miliónov ľudí po celom svete, s ponukou ubytovania vo viac ako 200-tisíc mestách. Couchsurfing má už neuveriteľných 18 rokov a zrodil sa v hlavách štyroch priateľov. 

Podobne ako airbnb aj couchsurfing ponúka rôznorodosť svojich služieb. Ak cestujete do cudzej krajiny či plánujete road trip po Európe a potrebujete na pár dní niekde zložiť hlavu, couchsurfing by pre vás mohol byť tým pravým. Na rozdiel od airbnb, kde si môžete vyberať ubytovanie od výmyslu sveta, na couchsurfingu to funguje skromnejšie. Hlavná vízia tejto platformy je spájať ľudí z celého sveta, tým, že im otvoríte dvere do vašich domovov. Couchsurfing je pre ľudí, ktorí nehľadajú luxus, ale praktickosť. Idú krásy cudzej krajiny aktívne objavovať z každého uhla, nie presedieť dovolenku na hotelovej izbe. Členovia tejto stránky usporadúvajú aj rôzne podujatia.

Cestovateľské online platformy:

  • Airbnb
  • Couchsurfing
  • Host a sister
  • Worldpackers
  • Workaway

Slovenská travel bloggerka Michaela Eliášová, ktorá vystupuje na blogu a sociálnych sieťach ako Jašterka Menny, si spoznávanie cudzích krajín alternatívnou formou zamilovala. Svoj prvý couchsurfing si vyskúšala už v 18 rokoch vo Francúzsku, nevyšiel však podľa jej predstáv. V jednom z jej blogov sa komplexne venuje tejto téme a delí sa o tipy a rady ako na bezpečný couchsurfing. "Aj keď prvá skúsenosť s CS nebola bohviečo, odvtedy sa to len zlepšovalo. Ľudia sú strašne milí a radi s cestovateľmi zdieľajú svoje príbehy, vymieňate si zážitky. Zároveň rešpektujú, ak potrebuješ čas pre seba a len tak ticho sedieť."

Aj keď si od vás domáci za ubytovanie nič nevypýtajú, slušnosť káže doniesť im aspoň malú pozornosť, najlepšie niečo, čo vystihuje vašu rodnú zem. Väčšinou si na vás hostitelia nájdu čas a radi vám ukážu zo svojej krajiny to, čo by ste možno sami neobjavili, prípadne vám radi pripravia na večeru ich národné jedlo. 

Couchsurfing nie jediná platforma svojho druhu. Viac ich nájdete na tomto linku. Jedna z nich, ktorá stojí extra za zmienku, je stránka vyslovene pre ženy Host a sister. Funguje od roku 2019 a má viac ako 200-tisíc členov.

Niečo za niečo

Tento spôsob ubytovania je pre ľudí, ktorí majú osobité očakávania. Väčšinou ho využívajú mladí ľudia či študenti. Worldpackers je zrejme najznámejšou a najoverenejšou platformou. Ďalšou obľúbenou obdobou je Workaway. Ide o dobrovoľnícku činnosť pár hodín v týždni, za ktorú vám hostiteľ poskytne ubytovanie a mnohokrát aj stravu, úplne zadarmo. 

Ak sa chcete počas návštevy cudzej krajiny niečo nové naučiť či zlepšiť v tom, čo už viete, je to skvelá voľba. Môžete pomôcť s učením cudzích jazykov či so starostlivosťou o zvieratá a dom. Práca sa nájde aj pre machrov v sociálnych sieťach alebo môžete vypomôcť s úpravou webovej stránky. 

Michaela si vyskúšala aj túto formu spoznávania cudzej kultúry. Zvolila si prácu na farme v severnom Francúzsku. "Strávila som tam mesiac, naučila sa dojiť kravy a vyrábať syr. Bola to najlepšia dovolenka. Mesiac na vidieku, bez signálu a ďaleko od starostí bežných dní. Navyše takmer zadarmo - len za cenu dopravy."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok