ROZHOVOR: Dúfal v zdravý rozum. Starosta Lehoty pod Vtáčnikom sa obáva dôsledkov Matovičovho balíčka

ta3/Henrieta Mihalková
4.7.2022 06:00

Cesta do Lehoty pod Vtáčnikom trvá z Bratislavy približne dve hodiny autom. V obci s 3000 obyvateľmi štartoval jednu z etáp tento rok aj Peter Káčer. Neďaleko sa nachádzajú Bojnice či zrúcanina hradu Sivý Kameň. Miestni upozorňujú najmä na Sekaniny s horolezeckými stenami a krásnu prírodu. O tom, kam v regióne zájsť, ako sa žije v obci, a či sa na jej fungovaní odrazí protiinflačný balíček sme sa zhovárali so starostom Jánom Daňom.

Starosta Daňo
ta3

Ako starosta Daňo priznal, je skôr sviatočný cyklista, no tamojšie cyklochodníky pozná. Odporúča trasu, ktorú si v rámci 5. etapy charitatívnej tour ta3 Káčer na bicykli prešiel aj pelotón Petra Káčera. Tím štartoval na Námestí SNP v Lehote pod Vtáčnikom, pokračoval cez obce Cígeľ a Sebedražie až k obci Koš, odkiaľ sa vydal smerom na Lehotu a Nováky. Cieľom bola obec Podhradie pod zrúcaninou hradu Sivý Kameň. Navštíviť sa podľa neho oplatí aj chatovú oblasť Sekaniny, kde sa nachádzajú turistické chodníky, trate pre cyklistov, lezecké steny, a tiež oblasť Salamander, kde si turisti môžu vybrať horolezeckú cestu podľa obtiažnosti.

Tipy, kam zájsť v okolí Lehoty pod Vtáčnikom priamo od miestnych nájdete v článku nižšie.

Ako starosta pokračoval, v okrese Prievidza sa do budúcna uvažuje nad rozšírením cyklochodníkov. Trasa by podľa jeho slov mohla viesť z Lehoty pod Vtáčnikom cez Kamenec pod Vtáčnikom, Bystričany, smer Oslany a Partizánske. Na otázky o dianí v obci a problémoch samospráv odpovedal v rozhovore pre ta3.

Lehota pod Vtáčnikom má vyše 3000 obyvateľov, zrejme ako každá iná obec sa potýkate s problémami. Čo vás trápi?

V samospráve je to komplikované, lebo je to všehochuť. To najpodstatnejšie, čo odznieva aj v masmédiách, je, že štát prenáša rôzne kompetencie na obce. Či je to školstvo, stavebné úrady, stavebná agenda ako taká - podľa prijatého zákona sa bude zase od roku 2023 vracať pod štát, alebo sociálne služby. S kompetenciami však neprichádzajú financie. 

Obce - či je to malá alebo veľká obec, každá potrebuje finančné prostriedky na to, aby mohla zabezpečiť celú agendu, ktorá jej bola delegovaná v rámci zákona o obecnom zriadení. Sú to nemalé finančné prostriedky. Treba robiť chodníky, venovať sa komunikáciám. Keď si vezmem základné školstvo, budovy boli obciam odovzdané, dá sa povedať, v zlých stavoch, a majú svoje roky. My máme 30-ročnú základnú školu, kde bolo treba investovať. V minulosti sme zateplili základnú školu z eurofondov, menili sa okná, teraz treba riešiť nádvorie školy aj športoviská. V rámci cestovného ruchu sú to podujatia a kultúra, sociálne veci. 

Samosprávy, kam sa obzriete, všade treba finančné prostiedky, a tých ubúda. V prvom rade je treba zabezpečiť základné  veci, aby obec ako taká mohla fungovať. Takéto kapitálové výdavky sa potom realizujú len z toho, čo nám zostáva. Preto je aj v masmédiách tlak zo strany ZMOS-u smerom vláde. Presunutím kompetencií je peňazí stále menej a menej. Jedinou možnosťou bude potom pre obce riešiť to úverovou politikou.

V parlamente v júni prelomili prezidentkino veto a po druhýkrát schválili tzv. protiinflačný balíček. Obávate sa, ako bude vplývať na vašu obec?

Áno, určite. Ja osobne mám veľké obavy, možno niektorí si to ani neuvedomujú. Stále som dúfal v zdravý rozum poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Tak, ako boli vyzývaní, bude to mať veľké dopady na rozpočty samospráv. Je to presne o tom, že máme prísť až o 200 miliónov do konca tohto roku , a ďalšie roky o 600 miliónov eur. Do budúcna sa bude treba zaoberať tým, ako budú samosprávy fungovať. Povedzme si otvorene, keď vám niekto vezme peniaze, musíte prehodnocovať balík, ktorý máte k dispozícii, na aký účel bude využitý.

V tejto súvislosti treba povedať, že to nie je tak, ako to bolo prezentované, že samosprávy by nechceli dať peniaze rodinám. Každá jedna samospráva, každý jeden môj kolega a kolegovia poslanci sú za to, aby našim rodinám išli peniaze, aby dostávali viac na svoje deti, aby boli rodiny, nazval by som to konkurencieschopnejšie v rámci trhu, a aby mohli zabezpečiť služby alebo všetky náležitosti, ktoré s tým súvisia. Jednoducho si treba uvedomiť, že samosprávy dávajú nemalé prostriedky či už pre športové organizácie, občianske združenia, kultúrne organizácie, a tak ďalej. Automaticky, keď bude úbytok finančných prostriedkov, tak sa budeme musieť zaoberať otázkou, kde tie financie zobrať.

Na vašej webstránke máte záložku Pomoc Ukrajine. Akou formou pomáhate?

Obec sa zapojila dvomi zbierkami na pomoc Ukrajine. Momentálne na webovej stránke, ako ste spomínali, máme možnosť informovať spoluobčanov o všetkých možnostiach, ktoré sú dostupné, a takisto aj pre ukrajinských občanov, či už budú prechádzať cez obec, alebo, akým spôsobom tu budú prebývať, tak, aby mali dostupné informácie. Momentálne ako obec neumiestňujeme žiadnych ukrajinských spoluobčanov, ale obyvatelia Lehoty majú ubytovaných ľudí z Ukrajiny. Myslím, že sa to teraz pohybuje okolo osem dospelých ľudí a päť detí.

V spoločnosti bola posledné dva roky nie prívetivá atmosféra, ľudia sú rozhádzaní. Aké pozitívne udalosti sa stali v poslednom období vo vašej obci?

Pozitívne? Zbavili sme sa "korony". Trošku sa rozbehli kultúrne akcie, sme trošku slobodnejší než sme boli. Tým, že sa rozbehli kultúrne akcie, vidno, že obec začína žiť tak ako pred pandémiou.

Čo vás v obci čaká najbližšie obdobie?

Na 2. júla sme prichystali deň obce, inak povedané hodové slávnosti s domácimi súbormi aj hosťami. Ďalšia skvelá akcia bude 13. augusta, a to tradičné oslavy Slovenského národného povstania v areáli amfiteátra na Sekaninách. Tieto oslavy sú už v podstate nielen na úrovni obce, ale regiónu. Verím, že počasie bude dobré a ľudia prídu na bohatý kultúrny program. Aby som nezabudol, nedávno sa zadarilo aj našim futbalistom z OFK Baník Lehota pod Vtáčnikom, ktorí sa stali víťazmi tunajšej IV. Ligy.

Charitatívna cyklistická tour Káčer na bicykli pokračovala piatou etapou v okolí Lehoty pod Vtáčnikom. Pozrite si, ako to vyzeralo v cieli etapy.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok