Európska únia v júni prvýkrát doviezla viac plynu z USA než z Ruska

TA3 ČTK
1.7.2022 09:36

Európska únia v júni kvôli prudkému zníženiu dodávok z Ruska prvýkrát doviezla viac plynu vo forme skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov než prostredníctvom plynovodov z Ruska. Na twitteri to vo štvrtok napísal výkonný riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

skvapalnený zemný plyn LNG (SITA/AP)
SITA/AP

Šéf IEA minulý týždeň vyzval Európu, aby sa okamžite pripravila na úplné prerušenie dodávok ruského plynu počas tejto zimy. Európske vlády by mali prijať opatrenia na zníženie dopytu a ponechať v prevádzke starnúce jadrové elektrárne, uviedol Birol v rozhovore s denníkom Financial Times.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom minulý mesiac výrazne obmedzila dodávky plynovodom Nord Stream 1, ktorý prepravuje plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Gazprom opatrenie zdôvodňuje oneskorením pri oprave kompresorových turbín firmou Siemens Energy. Podľa nemeckého ministra hospodárstva Roberta Habecka hrozí "blokáda celého plynovodu Nord Stream 1" od 11. júla, kedy na plynovode začínajú každoročné údržbárske práce.

V minulom roku Európska únia z Ruska doviezla 155 miliárd kubických metrov zemného plynu. Ruský plyn sa tak podieľal zhruba 45 percentami na celkovom dovoze plynu do EÚ a zhruba 40 percentami na celkovej spotrebe plynu v únii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok