V Barme začnú po vyše polstoročí vychádzať súkromné denníky

TASR
28.12.2012 17:39

Barma od apríla 2013 umožní, aby prvýkrát od roku 1962 v krajine vychádzali súkromné denníky. Oznámila to dnes vláda ázijskej krajiny.

V Barme začnú po vyše polstoročí vychádzať súkromné denníky
SITA

Ako uviedla agentúra Reuters, pred prevzatím moci vojenským režimom v roku 1962 vychádzalo v Barme množstvo súkromných denníkov, dokonca v rôznych jazykoch.

V súčasnosti v krajine pôsobia len štátom kontrolované médiá. Denníky sú podľa Reuters naplnené nezáživným obsahom, ktorý sa dá považovať za prezentáciu názorov vlády.

"Zmenu môžme označiť za začiatok tretej a zároveň záverečnej fázy reformy médií v krajine. Žiadosti o udelenie povolenia budeme prijímať vo februári, pričom očakávame záujem približne desiatky žiadateľov," oznámil nemenovaný predstaviteľ barmského ministerstva informácií.


Rozhodnutie otvoriť mediálne prostredie pre súkromné subjekty je ďalším z mnohých krokov na ceste k demokracii po tom, ako pred 19 mesiacmi prevzala od vojenskej junty moc civilná vláda premiéra Thein Seina.


Uvoľnenie režimu pri vydávaní magazínov a mesačníkov sa začalo už v júni, keď ministerstvo umožnilo približne polovici súkromných periodík vyjsť bez kontroly cenzorského oddelenia.


Pred štyrmi mesiacmi sa úrad cenzúry zrušil úplne, pričom obsah kontrolovali editori štátnych denníkov.

Napriek liberalizácii mediálneho priestoru sa očakáva, že ešte niekoľko rokov v krajine potrvá autocenzúra jednotlivých autorov.

Témy: Barme vláda Seina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok