Železničná spoločnosť mení prepravný poriadok. Niektoré lístky na vlak zdražejú

TA3 TASR
30.6.2022 17:19

Železničná spoločnosť Slovensko so súhlasom Ministerstva dopravy a výstavby SR, objednávateľa dopravných výkonov, pristupuje od 1. júla 2022 k zmene Prepravného poriadku ZSSK.

vlak železnica železničná spoločnosť ZSSK 1140px (SITA/Jozef Jakubčo)
SITA/Jozef Jakubčo

Zjednodušenie cenníka a prepravného poriadku, motivačné a zreálňujúce úpravy reflektujú na zvýšený záujem cestujúcich o niektoré produkty ZSSK. Informoval o tom hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Ceny cestovného vo verejnom záujme, ktoré sa nemenili od roku 2011, ako aj bezplatná preprava detí, študentov a dôchodcov, zostávajú podľa neho aj po 1. júli bez zmien.

Ukončuje sa vydávanie preukazu Senior, pretože preukaz dnes neplní svoju pôvodnú sociálnu funkciu a stráca opodstatnenie od zavedenia bezplatnej prepravy pre dôchodcov - v čase zavedenia bol vek odchodu do dôchodku 54 až 60 rokov, teda bol určený dôchodcom, pričom dnes je vek odchodu do dôchodku od 62 rokov vyššie.

Znižuje sa cena preukazu Junior zo 16,50 eura na 9,90 eura a znižuje sa zľava pri cestovnom v 2. triede Junior zo 40 % na 25 %. Znižuje sa zľava cenníka Regional z 15 % na 7,5 %.

Zvyšuje sa jednorazové zľavnené cestovné na tatranských elektrických železniciach. Zjednodušuje sa zľavnené jednorazové cestovné vo frekventovanej turistickej oblasti Vysokých Tatier určené prednostne pre zahraničných návštevníkov. Hovorca dodal, že celý nový prepravný poriadok ZSSK platný od júla tohto roka možno nájsť na webe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok