PR správa

Telemedicína je v kurze, doktora na telefóne 24/7 už môže mať každý

1.7.2022 03:00

Pandémia mnohých z nás prinútila robiť veci úplne inak, ako sme boli zvyknutí. Do online priestoru sa premiestnila nielen škola, či nákupy, ale aj bežná lekárska starostlivosť. O tom, prečo by sme mali čakať na svojho doktora niekoľko hodín v čakárni, ak ho môžeme mať vo svojom telefóne 24/7 sme sa rozprávali s Jiřím Pecinom, zakladateľom telemedicínskej spoločnosti MEDDI hub.

Telemedicína je v kurze, doktora na telefóne 24/7 už môže mať každý
MAD Media

Telemedicína je teraz veľmi populárne slovo, najmä kvôli pandémii a tiež je to pre veľa firiem honba za na prvý pohľad ľahkým ziskom. Pribudli rôzne jednoduché projekty. Dnes sa každý snaží odhryznúť z tohto koláča tak v Česku, ale aj na Slovensku sú nazývané telemedicínou projekty postavené na chatbotoch (komunikačných robotoch) alebo vám radí nejaká sestrička za 5-6 hodín v maily, ale to nie je telemedicína. To sú ale len také „konzultácie“. My sme MEDDI app začali vyvíjať pred viac ako 6 rokmi. Zapájali sme do vývoja veľa českých, ale aj slovenských vedcov, napríklad na Slovensku spolupracujeme s pánom profesorom Pellom z UPJŠ v Košiciach. Keď sme začínali, často sme počúvali, že to nepôjde, že to lekári nebudú chcieť a pod.. Je to ale od začiatku výlučne naša súkromná investícia a boli sme presvedčení, že takáto aplikácia je potrebná. Demografia jasne ukazuje, že do roku 2030 bude až o 30% menej praktických lekárov a pediatrov. Väčšina z nich je už teraz v dôchodkovom veku. A samotná pandémia nakoniec akcelerovala záujem lekárov o telemedicínu.

Povedali ste, že na začiatku bola skepsa. Prečo?

Lekár v Česku aj na Slovensku je vychovávaný k tomu, aby suverénne rozhodoval. Prechádza veľmi zložitým vzdelávacím procesom. Niektorí majú obavy, že nové technológie by nemuseli pacientom pomôcť a sú aj takí, ktorí sa v princípe obávajú akéhosi „odbožtenia“ lekárskeho povolania ako takého. Je tu ale celá generácia mladých lekárov, ktorí už MEDDI app využívajú. Je to už cez 5000 lekárov v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a v Latinskej Amerike. Vieme im veľmi uľahčiť napríklad administratívu, ktorá ich najmä časovo veľmi zaťažuje. Cez aplikáciu vám lekár v online službe vie zaslať lekársku správu, v Česku už aj e-recept a mnohé ďalšie záležitosti bez toho, aby musel zložito vyplňovať nejaké formuláre. Myslíme si, že to je pravá cesta telemedicíny. Ušetriť čas s papierovaním, vyplňovaním, s nekonečným opakovaním jednoduchých textov, ktoré môžu byť predvyplnené. Potom má viac času na vás, na človeka. Má čas naozaj liečiť.

Školíte takpovediac naraz všetky generácie lekárov?

Pracujeme s množstvom mladých lekárov, to je fakt. A zároveň sa snažíme vychovávať nastupujúcu generáciu. Aj z tohto dôvodu sme sa stali odborným partnerom 1. lekárskej fakulty Univerzity Karlovej, kde pomáhame s prípravou a výučbou predmetu „Využitie telemedicíny v praxi“. Ale nie je to tak úplne o rozdeľovaní na starší – mladší lekár. V mnohých zdravotníckych zariadeniach sa vedúci lekári blížia k sedemdesiatke a nesmierne nás podporujú. To nie je o fyzickom, ale o mentálnom veku. Lekári chcú liečiť a vždy ich otravovalo papierovanie. A týka sa to aj sestričiek. Vďaka telemedicíne vieme takpovediac vypnúť v ordinácii až 80% telefonátov a napriek tomu nemusíte prísť ani o jedného pacienta.

Aké možnosti má bežný užívateľ?

Jednoducho si stiahne do svojho smartfónu aplikáciu MEDDI app. Stiahnutie je zadarmo. Raz ročne ju môžete použiť zadarmo. Je to v podstate prvá pomoc ako na pohotovosti. Ak tam idete osobne, tiež tam nesedí váš praktický lekár. Pracujeme na tom, aby po vzore Čiech si v nej aj Slováci našli priamo toho svojho lekára. Lekári majú aplikáciu úplne zadarmo. Navždy. Spolupracujeme s veľkými firmami, spoločnosťami, pre ktoré vytvárame tzv. white label projekty. To je oblasť kde vytvárame zisk na ďalší rozvoj aplikácie.

Predpokladám, že aplikácia musí byť užívateľsky veľmi jednoduchá...

Pozrite sa, aplikácia je vyvinutá tak, že ak viete ako sa používa instagram, či messenger, viete používať aj MEDDI app.

Každý kto rozumie kyberpriestoru, vie, že to sú obrovské dáta, údaje, vo vašom prípade aj veľmi osobné. Ako sú tieto dáta u vás chránené?

Nemusia sa báť, pretože sa bojíme my. Pre nás je nesmierne dôležité nielen si získať dôveru, ale si ju aj zachovať. Používame vlastnú technológiu. Celá komunikácia podlieha šifrovaniu. Ani u nás nikto nevie, čo si s lekárom hovoríte. Máme servery vo Frankfurte a v Miláne. Nad tým máme bezpečnostnú nadstavbu, ale napriek tomu používame aj tzv. etických hackerov. Každý mesiac sa snažia napadnúť MEDDI, snažia sa k nám dostať zvnútra, zvonku, posielajú vírusy a rôzne bezpečnostné chyby. Každý mesiac niečo nájdu, ale nájdu to ako prví a my ďalej posilňujeme bezpečnostnú nadstavbu. Ideme do veľkého extrému. Vývoj sídli v Brne, v Lime v Peru a kancelárie, kde sedia vývojári sú napr. označené úplne inou firmou. Takže ani poštárka alebo kuriér s jedlom nevedia, že tam sídli MEDDI. Všade sú biometrické čítačky atď.. Áno, je to zložité, stojí to veľa peňazí, ale bezpečnosť je pre nás priorita. Vy nám musíte veriť, ak sa nám zverujete so svojím zdravotným stavom. My ani na stránke nezbierame tzv. cookies, nevyskočia na vás žiadne reklamné bannery, odkazy, ktoré o vás zbierajú informácie. Ako pacient máte svoju osobnú kartotéku. Ak chcete z MEDDI odísť, jednoducho ju zmažete a je to vyriešené. Nikto sa k vašim dátam nedostane.

Čo všetko je možné riešiť cez telemedicínu?

Sme presvedčení, že ideálnymi pacientmi sú napríklad aj onkologickí pacienti. Masarykov onkologický ústav v Brne zrealizuje až 240 000 ošetrení ročne a už viac ako 1,5 roka využíva našu aplikáciu. Pacienti, ktorí sú po onkologických zákrokoch, stále sú na chemoterapii a nie je im dobre, nemusia kvôli kontrolám chodiť osobne za lekárom. Zároveň aplikácia s nimi komunikuje a zbiera pre ošetrujúceho lekára dáta, ako sa pacient cíti, fyzicky, psychicky a lekár má následne čas sa so svojim pacientom rozprávať a liečiť ho. Nejazdíte, nestrácate čas a to je cieľ. V prípade spolupráce s ďalšími zdravotníckymi zariadeniami, ak idete s malým dieťaťom do zdravotníckeho zariadenia, nemusíte nosiť papiere so sebou, jednoducho si ich vyfotíte a my ich následne nahrávame do nemocničného systému nemocníc, ktoré už MEDDI app využívajú. Vďaka MEDDI je Česko, ale aj Slovensko na špičke vývoja telemedicínskych projektov. Len pred 2 týždňami sme dostali v Španielsku ocenenie za najväčší humanitný prínos práve v telemedicíne vo svete. Vývoj telemedicínskej aplikácie ale nikdy nekončí a ponúka nesmierne široké možnosti využitia. Neustále sa preto snažíme posúvať naše hranice ďalej a ďalej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok