Pozor na letné šaláty: Nie všetky sú diétne, z týchto môžete dokonca pribrať

TA3/zm
1.7.2022 16:00

Možno nejete šaláty len preto, že chcete chudnúť. V horúčavách vám skrátka ide na chuť studený obed z čerstvých surovín. Nie všetky kombinácie sú však diétne a z niektorých môžete dokonca pribrať, ani nebudete tušiť ako.

Pozor na letné šaláty: Nie všetky sú diétne, z týchto môžete dokonca pribrať
Pexels

Zelenina ako taká je zdravá, plná vlákniny a vitamínov, z ktorých pribrať nemôžete. Povedzme si však úprimne, v šalátoch ani zďaleka nie je jediná. A práve v tom môže byť skrytý, kalorický problém.

Zradné dresingy

Dokážete kvantá zeleniny zjesť len tak, že si ich ochutíte dobrým dresingom? Práve v ňom sa môže skrývať množstvo nežiaducich kalórii, ktoré vám bránia schudnúť, aj keď sa tlačíte šalátom od rána do večera.

Najlepšie urobíte, ak si dresingy či zálievky budete pripravovať samy doma. Vďaka tomu viete, čo ste pri príprave použili a budete mať pod kontrolou tuky. V kupovaných dresingoch je zvyčajne veľa majonézy, oleja, soli i konzervantov. Možno vďaka tomu skvele chutia, ale pri diéte sú práve toto faktory, prečo sa vám nemusí dariť redukcia váhy.

Pri výrobe domáceho dresingu používajte len kvalitné oleje, napríklad olivový. Báť sa nemusíte horčice v malej miere alebo bieleho jogurtu. Vyhnite sa však majonéze a smotane. V rámci zálievky je vhodný jablčný ocot alebo balzamico.

Pečivo ako príloha

Jedávate zeleninové taniere spolu s bagetou či toastom? Aj na tie si musíte dať pozor, ak chcete, aby ručička váhy klesala. Tento druh prílohy je ešte ako tak v poriadku na obed, ale večer by ste mali pečivo rozhodne vynechať. Aj počas dňa vám stačí jeden kúsok, aby zelenina stále prevažovala nad sacharidmi. O to viac, ak pečivo milujete v podobe na oleji pripravených hrianok.

Kalorické kombinácie

Listová zelenina ako základ šalátu chutí málokomu, preto ju bežne dopĺňame aj inými chuťami. Paradajky či uhorka sú v poriadku, skôr sa zamerajte na oriešky, vajíčka a syr. Práve tie zvyknú povyšovať zeleninu na gastronomický zážitok. Opäť platí, že sa ich nemusíte vzdať, ale voliť treba s mierou. Rozhodnite sa len pre jednu ingredienciu, nie všetky naraz.

V prípade, že dodávate k šalátu mäso, samozrejmosťou by mala byť príprava naprírodno. Vyprážané verzie si ponechajte na obdobie mimo diéty. O i z hľadiska zdravia, nie len redukcie váhy, by ste mali tento typ jedla prijímať striedmo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok