Na summit v Madride budeme dlho pamätať, uviedol v Téme dňa Valášek

TA3
29.6.2022 20:58

V Poľsku bude natrvalo americká vojenská základňa a Švédsko s Fínskom vstúpia do Severoatlantickej aliancie. To sú síce len predbežné, ale zároveň prevratné výsledky samitu NATO v Madride. Označí NATO Rusko za svojho nepriateľa? Tvorí sa nová svetová zahraničná politika, alebo sa len vraciame do čias bipolárneho rozdelenia sveta?

tema_dna_58.jpg
TA3

Severoatlantická aliancia rozhodla o prizvaní Fínska a Švédska do svojich radov. Hlavy štátov a vlád štátov NATO na summite v Madride zároveň súhlasili s podpísaním prístupových protokolov s týmito dvoma krajinami. Vyplýva to z tlačového vyhlásenia summitu.

Tomáš Valášek, nezaradený poslanec NR SR patriaci do klubu strany Progresívne Slovensko, bývalý veľvyslanec SR pri NATO, označil prijatie Švédska a Fínska za “nie úplne nové“. Avšak podotkol, že zväčšovanie vojenskej prítomnosti NATO v Európe je rozhodne krok do neprebádaného územia. “To, že zvyšujeme záložné sily sedem až osemkrát, je pamätihodné,“ povedal. Summit v Madride označil za prekvapivý, ale “budeme na neho dlho pamätať“.

“Možno hovoriť o prelomovom summite,“ povedal Peter Kmec, nezaradený poslanec NR SR patriaci do klubu strany Hlas-SD, bývalý veľvyslanec SR v USA. Vyzdvihol dôležitosť summitu kvôli rozšíreniu severoatlantickej aliancie o bývalé neutrálne krajiny ako sú Švédsko a Fínsko. “Došlo k výraznej zmene v bezpečnostno-politickom prostredí na európskom kontinente, pretože sa zmenila bezpečnostná stratégia NATO,“ povedal Kmec. “Bude to mať dopady na vzťahy s Ruskom,“ dodal.

Rozšírenie vojenskej prítomnosti v Poľsku označil Valášek znova za kvalitatívne, keďže ide podľa neho o rozšírenie operácie, ktorá už predtým existovala. “Aliancia urobila zásadný posun, lebo zmenila taktiku na vojnu s Ruskom,“ uviedol. Podľa neho, keďže Rusko nebolo predtým považované za nepriateľa, východná hranica NATO bola chránená nízkym počtom vojakov, ktorých hlavný cieľ bol ustupovať a spomaliť postup ruskej armády. “Po novom je stratégia aliancie neustúpiť ani centimeter, čo vyžaduje mať dostatok síl na východnom krídle NATO,“ dodal.

Kmec zdôraznil, že vytvorenie vojenskej základne stáleho veliteľstva v Poľsku je výsledkom aktuálneho hodnotenia bezpečnostného prostredia v strednej Európe. “Je vidno, aj v situácii okolo Kaliningradu, že bezpečnostná situácia sa výrazne komplikuje,“ povedal. Posilňovanie vojenskej prítomnosti spojencov označil za dôsledok tejto situácie ako aj konfliktu na Ukrajine. “Spolupráca Poľska a USA je strategickým cieľom tejto krajiny,“ povedal Kmec. “Pre Poľsko je Rusko dlhodobo veľmi komplikovaný partner, Ruská federácia je z pohľadu Poľska bezprostredná hrozba už desaťročia,“ dodal.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok