Pagani postavilo exkluzívnu limitovanú edíciu odvodenú od modelu Huayra

TA3/SZ
29.6.2022 18:30

Nová Huayra Codalunga je najnovšou špeciálnou edíciou odvodenou od klasického modelu Huayra. Prichádza však s pôsobivým dizajnom a ešte pôsobivejšou cenovkou

Pagani postavilo exkluzívnu limitovanú edíciu odvodenú od modelu Huayra
Pagani

Novinka je tak povediac predĺženou verziou bežného modelu Huayra, ktorú si zobralo do parády oddelenie Grandi Complicazioni zabezpečujúce špeciálne požiadavky klientov. Značka sa rozhodla z tejto edície vyrobiť len 5 kusov, z ktorých už každá pozná svojho majiteľa. Ten musel zaplatiť za tento jedinečný kúsok najmenej 7 miliónov eur, čo je naozaj astronomická suma. Hrdý majiteľ však bezpochyby dostane majstrovské dielo poháňané motorom V12 od firmy AMG produkujúci astronomických 851 konských síl a 1100 Nm krútiaceho momentu. Výkon motora v tomto prípade už tradične putuje výhradne na zadné kolesá.

Pagani Pagani

O mohutný zvukový prejav sa stará titánový výfukový systém potiahnutý vrstvou keramiky schopný odolávať vysokým teplotám. Jeho hmotnosť je len 4.4 kilogramu, čo prispelo k udržaniu nízkej celkovej hmotnosti na úrovni 1280 kilogramov. V interiéri sme svedkami klasických tvarov a línii známych z ostatných modelov Huayra. Špecifikom tejto verzie je však niekoľko nápisov odkazujúcich na edíciu Codalunga.

Pochopiteľne najväčšie zmeny sa odohrávali v dizajne exteriéru, kde si môžme ako prvé všimnúť pri pohľade z profilu predĺženie zadnej časti. Oproti štandardným verziám je novinka dlhšia až o 36 centimetrov. Zadná časť auta je teda kompletne prepracovaná a pôsobí retro štýlom, ktorý je umocnený najmä šiestimi koncovými LED svetlometmi.

Vášmu oku určite neunikla ani štvorica rozmerných koncoviek spomínaného titánového výfukového systému. Codalungu taktiež definujú špecifické, zlato lakované 7 lúčové disky kolies perfektne ladiace k bledomodrému matnému lakovaniu karosérie. Pri pohľade na prednú časť sa toho veľa nezmenilo. Všimnúť si však môžme nový dizajn LED svetlometov.

Pagani Pagani

Auto pôvodne vzniklo na želanie jedného zo zákazníkov a jeho výroba trvala niekoľko rokov. Ďalšie dva roky zabrala len samotná homologizácia auta do cestnej premávky. Samotný zakladateľ automobilky Horacio Pagani povedal o tomto počine, že ,,Codalungu sme spravili dlhšiu a hladšiu. Dizajn má hovoriť o tom, že bola vytvorená vetrom. Preto sú línie auta ešte elegantnejšie, než má samotné kupé. Inšpirovali sme sa autami zo 60-tych rokov, ktoré pretekali na vytrvalostných pretekoch Le Mans a mali predĺženú zadnú časť, no s čistými líniami”. Codalunga je teda akýmsi pomyselným zhmotnením moderného dizajnu inšpirovaného závodnými špeciálmi 60-tych rokov. Klobúk dolu pred Pagani za vytvorenie tejto špecialitky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok