Smer sa snaží odvolať ministra pôdohospodárstva Vlčana. Hlavným dôvodom sú vysoké ceny potravín

TA3 TASR
29.6.2022 16:03

Poslanci Smeru-SD vyčítajú ministrovi pôdohospodárstva Samuelovi Vlčanovi pasivitu pri prevode štátnych lesných pozemkov v chránených oblastiach pod Štátnu ochranu prírody, slabú pomoc prvovýrobcom či vysoké dotácie pre niektorých chovateľov v súvislosti s africkým morom ošípaných.

Hlavným dôvodom podania návrhu na vyslovenie nedôvery je však neriešenie rapídneho zvyšovania cien potravín, povedal v stredu na úvod mimoriadnej schôdze NR SR poslanec Richard Takáč.

Pripomenul, že opoziční poslanci sa pokúšajú otvoriť diskusiu o cenách potravín od septembra minulého roka. "Táto vláda, minister pôdohospodárstva, žiadnym spôsobom nevstúpil do toho, aby riešil ceny potravín," zdôraznil. Memorandum, ktoré Vlčan podpísal s obchodnými reťazcami, označil Takáč za marketingový ťah, pretože sa v skutočnosti zastropovali iba marže.

Opoziční poslanci za Smer-SD žiadajú, aby vláda využila zákon o cenách a chceli by marže obchodných reťazcov výrazne znížiť. Takáč pripomenul, že počas pandemických obmedzení boli obchodné reťazce zvýhodnené a výrazne im rástli tržby aj zisk. Ten majú na Slovensku podľa poslanca v pomere k obratu niekoľkonásobne vyšší ako v iných krajinách. "Obchodné reťazce musia byť solidárne v takejto ťažkej situácii," dodal poslanec.  

Odvolávanie šéfa rezortu hospodárstva navrhli v utorok poslanci Národnej rady SR za stranu Smer-SD spolu s nezaradenými poslancami zvolenými za ĽSNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok