PR správa

Kotol na pelety: čo potrebujete vedieť pred jeho kúpou

30.6.2022 00:00

Spôsob vykurovania a voľba kotla je rozhodnutie, ktoré robíme na dlhé roky aj desaťročia dopredu. Je preto dobré utriediť si dostupné informácie. Automatické kotly na pelety sú v slovenských domácnostiach čoraz obľúbenejšie, pretože majú mnoho pozitív.

Kotol na pelety: čo potrebujete vedieť pred jeho kúpou
AdobeStock

Prečo si vybrať kotol na pelety?

Kotol sa ľahko ovláda a jeho prevádzka je čistá. Pelety vznikajú lisovaním drevených pilín do tvaru malých valčekov. Ako palivo sú dostupné a cenovo stále, navyše patria k obnoviteľným zdrojom energie s veľmi nízkymi emisiami. Pri výbere správneho príslušenstva môže byť kotol takmer bezobslužný.

Ako funguje vykurovanie peletovým kotlom?

Zo všetkých typov kotlov na tuhé palivo ide o najkomfortnejší spôsob vykurovania. Kotol funguje automaticky, čo znamená, že sa vie sám zapnúť, vypnúť a podľa potreby dopravovať palivo do horáku. Pelety začnú na rošte horieť vďaka zapaľovacej patróne. Peletový kotol má vysokú účinnosť –⁠ viac ako 90 %, čo znamená, že takmer všetka energia paliva je využitá na kúrenie.

OPOP.sk OPOP.sk

Aká práca je na majiteľovi?

Automatické kotly na pelety zastanú väčšinu úkonov, ktoré by inak musel robiť človek. Kotly sa postarajú o rozkurovanie a postupné prikladanie a vo veľkej miere odpadá aj jeho manuálne čistenie a vynášanie popola.

Na majiteľovi zostáva len naplnenie násypnej šachty peletami, čo je v závislosti od veľkosti násypky a výkonu kotla nutné raz za tri až sedem dní. Ak má majiteľ navyše peletové silo (napríklad na 5 ton peliet) a prepojí ho s kotlom, nemusí prikladať vôbec a vydrží kúriť celú zimu.

Ako sa kotol ovláda?

Peletové kotly ponúkajú niekoľko komfortných spôsobov ovládania a nastavovania. Základný spôsob je cez dotykový displej na kotli, potom prostredníctvom izbového termostatu a najelegantnejšia možnosť je ovládanie cez aplikáciu v smartfóne alebo počítači. Vďaka internetu a vzdialenému prístupu sa dá v kotli zapáliť palivo a vykúriť dom na požadovanú teplotu ešte pred návratom z práce alebo dovolenky.

Shutterstock Shutterstock

Aké pelety používať?

Na peletách sa neoplatí šetriť, pretože aj v ich kvalite existujú rozdiely. Mali by byť bez prímesí kôry, bez pridaných chemikálií a nechávať minimum popola. Odporúčame kupovať certifikované pelety s označením ENplus A1 a preferovať produkty zo Slovenska. Nekvalitné pelety môžu zbytočne ničiť kotol, spekať sa alebo zanášať komín.

Ako zvoliť výkon kotla?

Výkon je dôležitý parameter, ktorý by mal vždy vypočítať odborník. Záleží nielen na veľkosti nehnuteľnosti, ale aj na jej veku a stave. Výrobcovia ponúkajú kotly vhodné pre malé domy (napríklad od 11 kW) aj veľké priestory, preto je vždy vhodná konzultácia s montážnou firmou, ktorá kotol na pelety uvedie aj do prevádzky.

Koľko potrebujem priestoru na kotolňu a skladovanie paliva?

Na inštaláciu je vhodná technická miestnosť alebo kotolňa, samotné kotly na peletky nebývajú priestorovo náročné. Kotol sa pripája na teplovodnú vykurovaciu sústavu a na komín. Ďalšie miesto zaberie skladovanie peliet, či už vo vreciach alebo voľne. Záleží na dispozíciách daného domu alebo chaty. Všeobecne platí, že čím viac peliet jednorázovo kúpite, tým lepšia je cena. Oplatí sa tiež objednávať pelety po sezóne, keď sú lacnejšie často až o 15 %. V tuzemsku máme dostatok lokálnych dodávateľov, takže ponuka je veľká. Vždy sa však oplatí vyberať osvedčených výrobcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok