Z Ruska odchádzajú výrobcovia pneumatík, je medzi nimi aj Michelin

TA3 TASR
29.6.2022 11:32

Francúzska spoločnosť Michelin oznámila, že odchádza z Ruska a svoje aktivity presunie do konca roka na ruský manažment. Následne odchod z Ruska oznámila fínska firma Nokian Tyres. Sú to prví západní výrobcovia pneumatík, ktorí oznámili odchod z ruského trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

pneumatiky (SITA)
SITA

Francúzska spoločnosť v utorok oznámila, že v dôsledku problémov v dodávateľskom reťazci súvisiacich so sankciami proti Rusku už nie je možné obnoviť produkciu. Michelin bol pritom prvým západným producentom pneumatík, ktorý vstúpil na ruský trh, a to v roku 2004.

Po uvalení západných sankcií na Rusko za jeho februárovú inváziu na Ukrajinu Michelin v polovici marca pozastavil v krajine svoje aktivity. Už vtedy uviedol, že v dôsledku sankcií sa komplikujú dodávky potrebných surovín. Teraz opúšťa trh úplne. "Technicky nie je možné produkciu obnoviť. Dôvodom sú najmä problémy v dodávateľskom reťazci," uviedla francúzska spoločnosť, ktorá vyrába pneumatiky pre osobné autá, nákladné vozidlá aj lietadlá.  

Krátko po oznámení firmy Michelin odchod z ruského trhu oznámil aj jeho fínsky konkurent Nokian Tyres. Ako firma uviedla, plánuje "kontrolovaný odchod" z Ruska, ktoré je pritom domovom jej najväčšieho výrobného závodu. Zároveň dodala, že zváži všetky možnosti odchodu, pričom v súvislosti s tým odpíše zo svojich aktív v 2. kvartáli približne 300 miliónov eur. Firma, ktorá na ruskom trhu pôsobí od roku 2005, zamestnáva v krajine vyše 1600 ľudí.

"Celý proces bude prebiehať so zreteľom na miestnych zamestnancov a legislatívu," uviedla v oznámení o odchode Nokian Tyres. Spoločnosť už skôr začala zvyšovať produkciu vo svojich závodoch vo Fínsku a USA, aby udržala dodávky produktov na stabilnej úrovni. Zároveň sa rozhodla, že investuje do výstavby nových závodoch v Európe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok