Štáty EÚ schválili emisnú reformu. Znemožňuje predaj áut so spaľovacími motormi od roku 2035

TA3 ČTK
29.6.2022 06:52

Štáty Európskej únie sa v stredu ráno zhodli na sade kľúčových návrhov, ktoré majú prispieť k splneniu klimatických cieľov európskeho bloku pre rok 2030. Ministri životného prostredia po viac ako pätnásťhodinovom rokovaní podporili reformu trhu s emisnými kvótami či normu, ktorá prakticky znemožňuje predaj nových áut sa spaľovacími motormi od roku 2035.

Zhodli sa tiež na vzniku fondu kompenzujúceho ľuďom spoplatnenie emisií z vykurovania budov či dopravy, v ktorom má byť 59 miliárd eur na obdobie rokov 2027 až 2032. Konečnú podobu všetkých noriem budú členské štáty dojednávať s Európskym parlamentom počas polročného českého predsedníctva EÚ, ktoré začína v piatok.

Ministri po dlhom celodennom vyjednávaní schválili päť návrhov z balíka, ktorý pred rokom predložila Európska komisia v snahe doviesť EÚ k splneniu nového klimatického záväzku. Únia by podľa neho mala do roku 2030 znížiť svoje celkové emisie skleníkových plynov najmenej o 55 percent oproti hodnotám z roku 1990.

"Prechod k ekologickejšiemu hospodárstvu s čistými energiami si bude vyžadovať prispenie všetkých sektorov a členských štátov," komentovala výsledok rokovaní francúzska ministerka ministerky ekologickej tranzicie Agnès Pannierová-Runacherová, ktorej krajina predsedala poslednému ministerskému zasadnutiu, na ktorom odovzdala na pol roka vedenie Česku.

Členské krajiny našli spoločný prístup k reforme trhu s emisnými kvótami, k vytvoreniu sociálneho klimatického fondu, záväzným každoročným obmedzeniam emisií pre jednotlivé krajiny, obmedzovaniu emisií pri využívaní pôdy a lesov ak spoplatňovaniu emisií z nových áut so spaľovacími motormi. Ministri sa napriek snahe niekoľkých štátov vrátane Talianska či Slovenska o odklad termínu zhodli na výraznom spoplatnení akýchkoľvek emisií skleníkových plynov z novo predávaných áut od roku 2035, ktoré je vnímané prakticky ako ich zákaz.

"V roku 2035 nekončí predaj áut so spaľovacími motormi, autá ďalej, pokiaľ budú mať čisté alternatívne palivo, môžu byť predávané," popísala po rokovaní kompromis dohodnutý na základe nemeckého návrhu česká ministerka životného prostredia Anna Hubáčková. Termín roku 2035 navyše nemusí byť definitívny, keďže únijné štáty sa zhodli, že Európska komisia v roku 2026 zhodnotí, či je v silách EÚ tento cieľ naozaj dosiahnuť alebo či ho napríklad odložiť.

Štáty sa zhodli aj na tom, že do roku 2030 by mala EÚ znížiť produkciu skleníkových plynov zo sektorov pokrytých emisnými kvótami o 61 percent. V rámci očakávaného rastu cien kvôli spoplatneniu emisií z vykurovania budov a z cestnej dopravy schválili ministri vznik sociálne klimatického fondu, ktorého objem patril k hlavným sporným bodom rokovaní. Konečný kompromis prinesie podľa Hubáčkovej českým domácnostiam ohrozeným energetickou chudobou celkom 35 miliárd korún.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok