Turecko súhlasí so vstupom Švédska a Fínska do NATO. Stoltenberg ich pozve, aby sa pridali

TA3 TASR
28.6.2022 20:42

Fínsky prezident Sauli Niinistö podľa agentúry Reuters povedal, že Turecko súhlasilo so vstupom Fínska a Švédska do NATO. O vstup do NATO požiadali v máji v reakcii na zhoršenie bezpečnostnej situácie v Európe po ruskej invázii na Ukrajinu.

Prelom na madridskom summite aliancie podľa Niinistöa prišiel po tom, čo táto trojica krajín podpísala spoločné memorandum, ktoré rieši obavy Turecka zo vstupu oboch škandinávskych krajín do Severoatlantickej aliancie.

Správu medzičasom potvrdila aj kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Uviedla, že Turecko ešte pred súhlasom s podporou vstupu týchto krajín do Severoatlantickej aliancie od nich získalo "všetko, čo chcelo". 

"Turecko dosiahlo významné zisky v boji proti teroristickým organizáciám... Turecko dostalo to, čo chcelo," uviedla kancelária.

Šéf NATO Jens Stoltenberg v Madride potvrdil, že Turecko upustilo od svojich výhrad proti vstupu Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie.

Po dohode s Tureckom NATO "pozve" obe severské krajiny, aby sa k nemu pripojili, potvrdil na večernej tlačovej konferencii Stoltenberg skoršie vyjadrenie fínskeho prezidenta Sauliho Niinistöa. "Turecko, Fínsko a Švédsko dnes podpísali memorandum, ktoré sa týka tureckých obáv, vrátane tých ohľadom vývozu zbraní a boja proti terorizmu," povedal Stoltenberg.

Britský premiér Boris Johnson privítal rozhodnutie Turecka. "Fantastické správy na začiatok summitu NATO. Vstup Fínska a Švédska urobí našu skvelú alianciu silnejšou a bezpečnejšou," napísal v príspevku na sociálnej sieti Twitter.

Vstup Švédska a Fínska do NATO budú musieť tiež schváliť parlamenty tridsiatich existujúcich členských krajín aliancie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok