Eurofondy čerpáme slabo. Situácia sa zmení, byrokracie ubudne, hovorí Remišová

TA3/Soňa Búranová
28.6.2022 21:12

Peňazí máme v eurofondoch dosť, nevieme ich však efektívne využívať. Zmenilo sa to v tomto volebnom období? Ako si nastavíme pravidlá pre budúce programové obdobie? V relácii Tém dňa odpovedali ministerka investícií Veronika Remišová a bývalý digitálny líder a člen Hlasu Richard Raši.

tema_dna_30.jpg
TA3

Jeden operačný program

Ministerka investícií v utorok ohlásila Plán Slovensko, na základe ktorého budeme v novom programovacom období čerpať 13 miliárd eur. Čo sa zmení oproti minulosti? 

"Pravidlá budú nastavené tak, aby sa eurofondy čerpali výrazne jednoduchšie, lepšie, rýchlejšie, transparentnejšie," uviedla Remišová s tým, že namiesto spleti byrokratických štruktúr, ktorých bolo asi 30, bude existovať jeden operačný program, ktorý Slovensku umožní zohľadniť národné priority. 

"Teraz bude jeden orgán, jedna metodika, jedny pravidlá a celé to bude pre žiadateľov jednoduchšie, menej byrokracie," informovala. Podľa nej ide o zásadnú zmenu v celej architektúre eurofondov a pokiaľ ide o kompetencie samospráv, rozhodovanie bude presunuté z centrálnej úrovne smerom k regiónom, ktoré budú rozhodovať, čo je pre nich najlepšie.

Nepripravené Slovensko?

Raši si myslí, že Slovensko nie je v súčasnosti pripravené na to, aby malo len jeden operačný program. Podľa neho to bude mať dopad na celkové eurofondy. 

"Keď sa stanú chyby, a tie chyby sa stanú, budeme mať ohrozený celý operačný program. Pretože ešte stále sankcie, ktoré môžu prísť, neurčujeme my, ale Európska únia," hovorí člen Hlasu v Téme dňa.

Podľa neho by bolo ideálne, ak by sme našli stred na úrovni štyroch alebo piatich operačných programov. "Možné pochybenia sa budú eliminovať z hľadiska dopadu sankcií," dodal. Taktiež tvrdí, že tento systém samosprávnam nepomôže a mestá a obce sa sťažujú. "Ide o rizikový krok, ktorý môže mať pre Slovensko fatálne následky," varoval Raši.

Nereálne čerpanie

Remišová hovorí, že Raši nemá pravdu v tom, čo hovorí a v relácii sa v nezhodli v kľúčových informáciách ani číslach. Samosprávy podľa Rašiho vraj dostanú menej, ako by mali a rozhodovanie by malo byť v rukách regiónov. "Analýza NBS hodnotila čerpanie eurofondov od roku 2020 od júna 2022. Za toto obdobie sme sa v čerpaní eurofondov stali druhými najhoršími po Chorvátsku," oznámil. 

Samosprávy sa podľa neho sťažujú, že výziev je málo a projekty sa zastavili. "Rok a pol pred koncom bývalého programového obdobia bolo čerpanie na úrovni asi 70 %, teraz je na úrovni asi 55 %," konštatoval, a preto je vraj nereálne, aby sme tieto eurofondy vyčerpali, keďže mnohé projekty boli zrušené.

Eurofondy podľa Remišovej vyčerpáme

Remišová ukázala graf, ako čerpali eurofondy bývalé vlády a súčasná. "Za 7 rokov vyčerpali 4,8 miliardy a my za, v podstate, 2 roky, sme vyčerpali 4,4 miliardy. Za nás sa čerpá 2,5-krát rýchlejšie," vysvetlila v ta3.

Vyhlásila, že každý jeden súčasný minister urobí všetko pre to, aby sa eurofondy vyčerpali. Raši ju vyzval, aby ľuďom deklarovala, že táto vláda bude schopná vyčerpať také percento ako predchádzajúca vláda, to však neurobila. "Urobia všetko pre to," zopakovala.

Celú Tému dňa si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok