Do Chorvátska bez hraničných kontrol? Budúci rok to môže byť realitou

TA3
28.6.2022 13:26

Chorvátsko, ktoré je členom EÚ už takmer desať rokov, smeruje k dôležitému míľniku - vstupu do Schengenského priestoru. Záhreb dúfa, že hraničné priechody bude môcť odstrániť 1. januára 2023. Teda v ten istý deň, keď krajina prejde na euro, píše agentúra Bloomberg.

chorvatsko srbsko hranica 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Vstup do Schengenského priestoru uľahčí vstup do Chorvátska pre viac ako 10 miliónov Európanov, ktorí každoročne cestujú na dovolenku na pobrežie Jadranského mora. Pre Európsku úniu to znamená prehĺbenie záväzku voči kedysi búrlivému balkánskemu regiónu, píše Bloomberg.

"Vojna na Ukrajine, ktorú vedie Rusko, nás Európanov vyzýva, aby sme boli jednotnejší než predtým," vyhlásil francúzsky veľvyslanec v Záhrebe Gael Veyssiere. Dodal, že Schengen bude s Chorvátskom ešte silnejší.

Prijatie so sebou nesie riziká

Chorváti by vstupom do Schengenu predbehli Bulharsko a Rumunsko, čo by podľa niektorých štátov mohlo narušiť jednotu eurobloku. Obe krajiny sa do priestoru voľného pohybu tovaru a osôb snažia vstúpiť od svojho prijatia do Európskej únie v roku 2007. Ich snahy boli doteraz neúspešné pre obavy z korupcie a ich schopnosti zabezpečiť svoje hranice.

Niektoré členské štáty, napríklad Holandsko a Slovinsko, tiež znepokojuje to, ako Chorvátsko dokáže ochrániť svoju tisíckilometrovú hranicu s Bosnou a Hercegovinou. Tá sa radí medzi najchudobnejšie a najskorumpovanejšie štáty Európy. Navyše, leží pozdĺž významnej trasy, ktorou sa migranti z Blízkeho východu a Afriky presúvajú do západnej Európy.

Podľa chorvátskeho premiéra Andreja Plenkoviča lídri EÚ pravdepodobne prijmú konečné rozhodnutie na jeseň. "Veľmi tvrdo sme pracovali na splnení kritérií," povedal Plenkovič poslancom v Európskom parlamente. "K tejto hlbšej integrácii by sme sa mali pripojiť 1. januára," vyhlásil.

Pomoc pre cestovný ruch

Chorvátska ekonomika je z pätiny závislá od príjmov z cestovného ruchu. Takmer 80 percent dovolenkárov príchadza do krajiny autom alebo autobusom. Aj napriek pandémii vlani prišlo do Chorvátska vyše 10,6 milióna cudzincov, ktorí tam minuli 9,1 miliardy eur.

Práve zahraničným turistom by vstup do Schengenského priestoru výrazne zjednodušil  život. "To, že sa nebudeme musieť obávať zdržaní na hraniciach, ušetrí veľa problémov s cestou," povedal Švéd Richard Swartz, ktorý každoročne trávi hodiny na hraničnom priechode medzi Slovinskom a Chorvátskom.

Podľa Gorana Saravanju, hlavného ekonóma Chorvátskej obchodnej komory, by výhody vstupu Chorvátska do Schengenu určite presahovali rámec cestovného ruchu. "Byť súčasťou Schengenu by zvýšilo investície v pohraničných okresoch, znížilo náklady na dopravu a vo všeobecnosti uľahčilo život," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok