Za doping jednej šprintérky trpí celý tím. Nigérijská štafeta sa nepredstaví na majstrovstvách sveta

TA3 TASR
28.6.2022 10:05

Dopingová kauza nigérijskej atlétky Blessing Okagbareovej znemožní jej kolegyniam zo šprintérskej štafety štartovať na júlových MS v americkom Eugene. Jednotka pre integritu atletiky (AIU) jej totiž rozšírila pôvodný 10-ročný dištanc o ďalší rok a to retroaktívne od 13. júna 2021, teda šesť dní predtým, ako si s kolegyňami v behu na 4x100 metrov vybojovali v domácej kvalifikácii účasť na svetovom šampionáte.

Za doping jednej šprintérky trpí celý tím. Nigérijská štafeta sa nepredstaví na majstrovstvách sveta
AP Photo/Nariman El-Mofty

"V priebehu uplynulých rokov sme opakovane mali možnosť vidieť, ako činy jednej osoby nepriaznivo ovplyvňujú tímových kolegov, ktorí tvrdo trénovali a poctivo pracovali," uviedol v stanovisku šéf AIU Brett Clothier podľa AP.

Okagbareová vo februári tohto roka dostala trest zastavenia činnosti na 10 rokov za viaceré porušenia antidopingových pravidiel. Tridsaťtriročná atlétka získala ešte v roku 2008 striebro na OH v Pekingu v skoku do diaľky, neskôr sa začala špecializovať na šprinty.

Uplynulý rok ju suspendovali na OH v Tokiu krátko pred štartom semifinále stovky po pozitívnom teste na EPO. Stop na päť rokov jej udelili za doping a rovnako dlhý trest za odmietnutie spolupráce s AIU. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok