Rozvodové štatistiky zo sveta: Kde vydržia manželstvá najdlhšie a kde nie je platným dôvodom svokra?

TA3/zm
30.6.2022 08:00

Nie každé manželstvo sa končí šťastným rozprávkovým koncom v duchu žili spolu, až kým neumreli. Rozvody sú fakt, tak ako u nás, aj vo svete. A toto sú štatistiky a zaujímavosti ohľadne rozpadov manželstiev.

Rozvodové štatistiky zo sveta: Kde vydržia manželstvá najdlhšie a kde nie je platným dôvodom svokra?
Pexels

Kde sa rozvádzajú najmenej? A kde neuzná súd ako dôvod konflikty so svokrou? Prečítajte si najzaujímavejšie čísla a fakty o rozvodoch z celého sveta.

Najnižšia rozvodovosť

Len jedno percento manželstiev sa v Indii končí rozvodom, čím sa táto krajina jednoznačne stáva lídrom z hľadiska úspešnosti zväzkov. Jedným z dôvodov je fakt, že tu rozvody neboli povolené až do roku 1955, ale druhým je aj realita, v rámci ktorej ani dnes súdy len tak manželstvo neukončia, vzhľadom na kultúru.

Lepšie ako India by na tom mohol byť len Vatikán, ale aj to iba z toho dôvodu, že tu nie sú rozvody pripustené vôbec. Veď predsa, čo Boh spojil, človek nemôže rozdeliť.

Ani na Filipínach nie je ukončenie manželstva zákonne možné, s výnimkou moslimov, ktorým to povoľuje náboženstvo.

Život po rozvode

Japonsko je bezpochyby pokroková krajina, ale v rámci témy rozvodov tu je istá nespravodlivosť medzi pohlaviami. Manželské dvojice sa môžu dohodnúť na rozchode len tak, bez súdu. Stačí, keď podajú jednoduché formuláre. Ale po rozvode sa páni môžu druhýkrát oženiť ihneď, zatiaľ čo dámy musia počkať minimálne pol roka...

Naopak, ženy majú navrch v istých častiach Austrálie. Domorodé kmene tu majú stále zákon, ktorý povoľuje ženám rozviesť sa už len tým, že povedia áno inému mužovi. Páni tento luxus nemajú.

Rozvodové kuriozity

V kansaskom Wichite je v zákone doslova napísané, že ako dôvod rozvodu nemôže ani jeden z dvojice uviesť svokru. Akékoľvek by ste s ňou mali nezhody, súd vám to ako argument neuzná.

V Bosne sa po vzájomnej dohode rozhodli manželia podať žiadosť o rozvod z dôvodu, že sa obaja na online zoznamke dali do kopy s niekým iným. Pár šiel od seba, ale až potom sa exmanželia stretli so svojou virtuálnou láskou osobne. Neuveríte, ale písali si spolu a po druhýkrát sa do seba zamilovali.    

Najkratšie manželstvo trvalo 3 minúty, kedy nevesta zakopla o vlečku n šatách. Čerstvý ženáč ju nazval hlupaňou a jej viac nebolo treba. Opačnými rekordérmi sú talianski manželia, ktorý sa rozviedli po 77 rokoch spokojného zväzku, keď sa vtedy 99 ročný manžel dozvedel, že ho žena podviedla 7 rokov po svadbe.           

Témy: Vzťahy
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok