Mladých ľudí v klube asi zabilo niečo, čo vypili, zjedli či vyfajčili. Nešlo o ušliapanie v panike

TA3 ČTK
27.6.2022 14:19

Mladých ľudí v klube v Juhoafrickej republike najskôr zabilo niečo, čo vypili, zjedli alebo vyfajčili, uviedli dnes podľa agentúry Reuters miestne úrady. Najmladšia z celkom 21 obetí bola trinásťročná dievčina.

párty nočný klub bar 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Bezvládne telá boli nájdené v nočnom podniku v meste East London v noci na nedeľu. Po príčine úmrtia kriminalisti naďalej pátrajú, čakajú na výsledky pitvy. "Buď niečo zjedli v pití alebo v jedle, čo by ukazovalo na otravu, alebo niečo inhalovali," uviedol hovorca bezpečnostného odboru provincie Východné Kapsko. Dodal, že na záberoch z bezpečnostných kamier boli vidieť vodné fajky. "Vylučujeme, že by išlo o ušliapanie v panike," dodal hovorca.

Prvotné informácie uvádzali 22 mŕtvych. Polícia neskôr údaj opravila na 21 obetí, z toho bolo 13 chlapcov a osem dievčat. Dovedna 17 ľudí zomrelo priamo v klube, ďalší štyria zomreli po prevoze do nemocnice, uviedla agentúra AFP.

K ľuďom zhromaždeným pred márnicou prišiel prehovoril minister polície Bheki Cele, ktorý sa pri prejave rozplakal. Pri márnici sa už v nedeľu večer schádzali rodičia, ktorých deti nedorazili domov. Regionálny úrad pre vydávanie licencií na predaj alkoholu uviedol, že zvažuje žalobu na majiteľa baru za "hrubé" porušenie zákona. Ten zakazuje predaj alkoholu osobám mladším ako 18 rokov.

Na okrajoch veľkých juhoafrických miest, ktoré boli pred koncom apartheidu vyhradené len pre nebelošské obyvateľstvo, je povolených alebo tolerovaných mnoho neoficiálnych podnikov. Predpisy týkajúce sa zákonného veku pre konzumáciu alkoholu sa v nich však nie vždy dodržiavajú, poznamenáva AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok