Počet obetí po ničivom zemetrasení na juhovýchode Afganistanu stúpol

TA3 TASR
27.6.2022 10:37

Počet detských obetí po ničivom zemetrasení z minulého týždňa na juhovýchode Afganistanu stúpol na najmenej 155, informovala v nedeľu Organizácia Spojených národov. Rozsah najtragickejšieho zemetrasenia za posledné dve desaťročia, aké zasiahlo túto chudobnú krajinu, je stále stredobodom pozornosti sveta.

Afganistan postihlo ďalšie zemetrasenie; zatiaľ hlásia päť obetí
TASR/AP

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí uviedol, že zranenia utrpelo ďalších 250 detí. Zemetrasenie malo magnitúdu 6 a zasiahlo horské dediny v provinciách Paktíká a Chóst neďaleko afganskej hranice s Pakistanom. Zrovnalo so zemou domy a vyvolalo zosuvy pôdy. Väčšina detí zahynula v ťažko zasiahnutom okrese Gaján v Paktíke, kde sa niekoľko dní po zemetrasení rozbieha život prakticky na troskách.

Vládcovia Afganistanu z militantného hnutia Taliban oznámili, že celkový počet zabitých pri zemetrasení predstavuje 1150 a stovky ďalších obyvateľov utrpeli zranenia. OSN oznámila o čosi nižší odhad - 770 mŕtvych, hoci svetová organizácia upozornila, že tento počet môže ešte stúpnuť. Približne 65 detí sa v dôsledku zemetrasenia stalo sirotami alebo zostalo bez sprievodu dospelej osoby, dodal OCHA.

Prírodná katastrofa je ďalšou ranou pre Afganistan, ktorý posledné desaťročia zažíval vojnu, hlad, chudobu a ekonomický krach. Je tiež skúškou pre schopnosti fundamentalistického Talibanu riadiť krajinu a aj ochoty medzinárodného spoločenstva pomôcť, konštatuje AP. 

Taliban si je vedomý svojich obmedzených možností a tak požiadal o zahraničnú pomoc. USA i množstvo humanitárnych organizácií ihneď začali konať a do odľahlých afganských provincií už prúdia konvoje s pomocou.

Detský fond OSN v pondelok oznámil, že pracuje na spájaní detí s ich rodinami, ktorým sa stratili v chaose počas zemetrasenia. Takisto zriadil kliniky, kde poskytujú psychologickú podporu deťom v zemetrasením postihnutom okrese Gaján.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok