Ospravedlnenie podľa politológov nestačí. Riešení, ktoré by koaličné spory urovnali, už nie je veľa

TA3
26.6.2022 19:37

Pretrvávajúcu dusnú atmosféru v koalícii komentujú aj politológovia. Zbytočným osobným útokom sa už podľa nich dá predísť len tvrdou rukou premiéra Eduarda Hegera alebo odchodom jedného partnera z koalície.

Odborníci ospravedlnenie Igora Matoviča nevnímajú inak ako pokračovanie hry politického marketingu. Nič zásadné v ňom nevidia. "Ťažko to vnímať ako ospravedlnenie," myslí si politológ Jozef Lenč. K podobnému názoru sa prikláňa aj politológ Juraj Murušiak: "Je to gesto pasívnej agresie voči koaličnému partnerovi."

Takéto politické prekáračky by si politici mali podľa politológov nechať na doma. "Je to smiešne, detinské a trápne. Vyhadzovanie si na oči, kto prvý začal a kto komu zobral lopatku, je nedôstojné," povedal Lenč.  "Ide o spory, kde sa riešia skôr osobné ambície politikov," uviedol Marušiak.

Na vyriešenie niekoľkomesačnej krízy v koalícii už ale veľa možností nezostáva. Ešte stále ale môže zakročiť premiér. Veľkú nádej však doňho už nevkladajú.  "Buď by mala odísť jedna zo strán, alebo by sa vláda mala zbaviť toho politika, ktorý je strojcom všetkých kríz," povedal Lenč.

"Ak by sa dostal do konfliktu Igor Matovič s premiérom Hegerom, znamenalo by to pravdepodobne rozkol v OĽANO," vyhlásil Marušiak. Riešením by mohol byť aj odchod liberálov z koalície. Tí to nevylučujú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok