Prezidentka V politike: Najviac sa ma dotýkajú neoprávnená kritika a klamstvá, na oznámenie opätovnej kandidatúry mám ešte čas

TA3/Soňa Búranová
26.6.2022 11:57

Zuzana Čaputová sedí v prezidentskom kresle už tri roky. Jej preferencie začali v poslednej dobe klesať, na svoju osobu počúva kritiku z viacerých strán, no tvrdí, že sa jej najviac dotýka tá neoprávnená a taktiež bludy a klamstvá. Aký má názor na situáciu na Slovensku, hádky koalície a má v pláne opäť kandidovať? Viac povedala v relácii V politike.

Prezidentka v úvode relácie reagovala na to, že jej výroky sú v poslednom čase „ostrejšie“, čo u nej nebolo vždy zvykom. „V poslednom období som tak priama nebola, no počas troch rokov boli obdobia, ale najmä vo vývoji kríz, kedy si situácia vyžiadala moju väčšiu mieru otvorenosti a priamosti v komunikácii. Je to priamo úmerné dobe, ktorú žijeme a mám pocit, že doba si to žiada,“ vysvetlila.

S jej klesajúcimi percentami to nemá nič spoločné. „Od začiatku výkonu funkcie to prirodzene klesá tak, ako každému môjmu predchodcovi. Je to pre mňa zaujímavé,“ uviedla. To, kde možno cíti deficit, je zrozumiteľnosť vo vyjadreniach v dobe, ktorú žijeme, zopakovala.

Nie je to len chyba okolností 

Hovorí, že chápe frustráciu ľudí, keďže "žijeme ťažké roky". Pripúšťa, že aj ona robí chyby. Ako príklad uviedla férovú kritiku, ktorou boli výhrady voči vyznamenaniu členov Bielej légie. "Sme súčasťou okolností a ľudia nemajú kapacitu rozlišovať, za čo môže prezidentka, vláda a parlament," povedala.

S časom pribúdajú aj útoky na jej osobu, ktoré označila za nefér. "To, čo sa ma dotýka najviac, je neoprávnená kritika, klamstvá a bludy. Akékoľvek tvrdenia o tom, že slúžim, nebodaj, inej moci, čo sú akože vážne obvinenia, sú hlúpym, drzým klamstvom. Tí ľudia, ktorí ich šíria, vymysleli, vedia, že je to klamstvo," povedala s tým, že sú to veci, ktoré sú až nebezpečné. 

Dokáže sa stotožniť s kritikou, ak je vecná. Dodáva, že niekedy sú útoky vyčerpávajúce, no tvrdí, že "studídne a hlúpe klamstvá ju skôr mobilizujú".

Opätovná kandidatúra?

Neprezradila, či bude opätovne kandidovať na post prezidenta Slovenskej republiky. "Je na to ešte čas," uviedla. "Toto rozhodnutie som ešte neurobila a ani sa ním nezaoberám," dodala s tým, že túto prácu nerobí ako politickú kampaň, to znamená, že mandát nerealizuje spôsobom, že slúži jej, keďže ako prezidentka má slúžiť Slovensku a ľuďom.

Spor s Matovičom?

Prezidentka v ta3 oznámila, že pripravuje podanie protiinflačného zákona, ktorého časť vetovala, na Ústavný súd. "Je to otázka niekoľkých dní," prezradila. Odsudzuje "teóriu o dvojitom metri" a hovorí, že skrátených legislatívnych konaní z rezortu ministerstva financií bolo počas jej mandátu 16 a vrátila jeden jediný zákon, a to práve tento.

Napätie medzi vládou a prezidentkou nie je pre chod štátu najpriaznivejšie. "Pán minister Matovič sa so mmou do konfliktu nedostal prvýkrát. Nevníma ma ako jedinú. Keď sa pozrieme na to spektrum ľudí, voči ktorým je on v akomsi konflikte, tak je naozaj ďaleko bohatšie ako je prezidentka Slovenskej republiky," vysvetlila a dodala, že ona sa na jeho adresu nikdy nevyjadrovala útočne alebo nekorektne. 

"Ja s ním nie som v spore. Ja som tú vojnovú sekeru nevykopovala a ani ju nedržím v ruke. Ja vecne kritizujem a, s právnymi argumentami, to, čo urobil. Ja sa nezaoberám jeho osobou," vyhlásila.

Ako ďalej s referendom?

Tvrdí, že nevidí problém vo vypísaní referenda, no v jednej otázke je problém, čo potvrdil aj Ústavný súd, nielen prezidentka. Je to taktika Smeru, ktorou chce zhoršiť prezidentkinu situáciu? "Je to úplne legitímna otázka. Veď keby chceli dať ľuďom referendum, tak už to dávno urobiť mohli," povedala a odkázala na posledné vyjadrenie Ústavného súdu, prečo referendum zamietol.

"Ja nie som proti referendu. Ja ho považujem za dobrý demokratický nástroj pre občanov," hovorí, no dodáva, že je dôležité, aby bolo vypísané tak, aby bolo v súlade s Ústavou SR.

Situácia v krajine je napätá

Na záver relácie V politike povedala, že je správne pomáhať Ukrajincom, čo je správne a humánne, no je dôležité, aby sme pomohli aj Slovákom, ktorí v tejto dobe potrebujú pomoc.

"Nečudujem sa, že to tu vrie, že ľudia sú nahnevaní, že naprieč politickým spektrom strácajú dôveru, vrátane mňa, ľudia nemajú čas rozlišovať, kto za čo môže. Toto je deštrukcia spoločnosti, ktorú potrebujeme zastaviť tým, že pomôžeme skupinám ľudí, ktoré to naozaj potrebujú," doplnila.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok