V londýnskej Temži sa vytvoril ostrov z vlhčených obrúskov. Ohrozuje tok rieky, môže ho zmeniť

TA3 ČTK
26.6.2022 12:18

V londýnskej časti rieky Temža sa z vyhodených vlhčených obrúskov utvoril ostrov o veľkosti zhruba dvoch tenisových kurtov. Uviedla to britská poslankyňa Fleur Andersonová, podľa ktorej môže podobné zhromaždenie aj zmeniť tok rieky, napísal denník The Times.

V londýnskej Temži sa vytvoril ostrov z vlhčených obrúskov. Ohrozuje tok rieky, môže ho zmeniť
Twitter/Thames21

Ostrov sa utvoril v ohybe Temže na západnom okraji Londýna, pri štvrti Hammersmith a rovnomennom moste, povedala Andersonová. "Stála som na ňom. ... Je to meter, niekde aj viac, hlboká vrstva vlhčených obrúskov," dodala pri nedávnej rozprave v parlamente.

Poslankyňa tiež verejnosť varovala, že hromady vlhčených obrúskov znečisťujú rieky, a keď sa navŕšia, môžu aj zmeniť ich tok. Tvorí tiež okolo 90 percent takzvaných tukovcov – hrúd z tuku a odpadkov, ktoré upchávajú kanalizácie.

"Dostatočne sa nevie, že sa pri spláchnutí nerozložia a že v systéme dlho zostávajú. Putujú až do mora, vyplavujú sa na brehoch Temže," uviedla Andersonová. Rebecca Powová z britského ministerstva životného prostredia vyzvala občanov, aby vlhčené obrúsky nesplachovali do záchodov, keď ich nutne musia použiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok