Fotografie ako manipulácia. Múzeum v Osvienčime sa malo stať terčom ruskej propagandy

TA3 ČTK
26.6.2022 08:31

Múzeum v Osvienčime tvrdí, že sa stalo terčom "primitívnej" ruskej propagandy, ktorú ruské úrady šírili po sociálnych sieťach. Údajne zmanipulované fotografie zachytili nálepky s protiruskými sloganmi v areáli niekdajšieho vyhladzovacieho tábora, ktorý v okupovanom Poľsku zriadili nemeckí nacisti.

Osvienčim Židia holokaust šoa (SITA)
SITA

Podľa múzea príspevky na sociálnych sieťach nepravdivo uvádzali, že po areáli osvienčimského pamätníka boli roztrúsené nálepky s nápisom: "Rusko a Rusi, jediný plyn, ktorý si vy a vaša krajina zaslúži, je cyklón B." Tento plyn nacisti použili na hromadné vraždenie Židov a ďalších ľudí držaných v Osvienčime aj inde v rokoch 1940 až 1945.

Snímky šírili alebo zdieľali oficiálne ruské úrady vrátane ruskej delegácie pre kontrolu zbraní vo Viedni či ruského ministerstva zahraničných vecí. Zjavným zámerom bolo ukázať Rusov ako terč brutálnej rusofóbie. Niektoré príspevky označovali nálepky za dielo Ukrajincov.

Niektoré komentáre na sociálnych sieťach tvrdili, že nálepky sa objavili 22. júna, čo je výročie invázie nacistického Nemecka do Sovietskeho zväzu v roku 1941. Červená armáda potom v roku 1945 oslobodila okrem iného aj Osvienčim.

Primitívna a hrubá propaganda

Osvienčimské múzeum zdôraznilo, že žiadne takéto nálepky sa na miestach zachytených na šírených fotografiách nenašli a že bezpečnostné kamery neodhalili nikoho, kto by ich na týchto miestach vylepoval. Analýza vraj ukázala, že fotografie boli zmanipulované a nálepky pridané digitálne.

"Všetko nasvedčuje tomu, že fotografie boli jednoduchou manipuláciou," uviedlo múzeum, ktoré snímky označilo za "primitívnu a hrubú propagandu".

Keď Rusko 24. februára vpadlo na Ukrajinu, prezident Vladimir Putin argumentoval potrebou "denacifikácie" susednej krajiny, ktorej demokraticky zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj je pritom židovského pôvodu.

"Použitie Pamätníka Osvienčim-Brezinka k propagande, ktorá poskytuje vierohodnosť tvrdeniam o rusofóbii a posilňuje teórie o potrebe denacifikácie Ukrajiny, by mali odmietnuť všetci mysliaci ľudia na svete," poznamenal pamätník vo vyhlásení.

V Osvienčime nacisti a ich spolupracovníci zavraždili viac ako 1,1 milióna ľudí, väčšinou Židov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok