Samosprávy si so zvýšením cien majú poradiť samy, odkázal rezort financií. Týka sa to aj štátnej správy

TA3 TASR
24.6.2022 18:40

Samosprávy majú zdroje na krytie zvýšených cien energií hľadať predovšetkým vo svojich rozpočtoch. Rovnaký problém sa týka aj štátnej správy. Uviedlo to Ministerstvo financií SR v reakcii na požiadavky starostov a primátorov Zemplína a horného Šariša, ktoré zazneli v piatok na ich protestnom zhromaždení vo Vranove nad Topľou.

peniaze rozpočet budžet euro financie 1140 px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / BILDERBOX)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/CHROMORANGE / BILDERBOX

Od štátu okrem kompenzácie zvýšených nákladov na elektrinu a plyn požadujú kompenzovať aj výpadok podielových daní.

"MF SR je však v odôvodnených prípadoch pripravené s mestami a obcami diskutovať o poskytnutí primeraných kompenzačných opatrení, napríklad v podobe návratných finančných výpomocí," uviedol rezort s tým, že jeho prioritou v súčasnej situácii je predovšetkým pomoc ohrozeným domácnostiam.

Ako tiež rezort pripomenul, v súvislosti s vládnym prorodinným balíčkom zároveň ponúkol samosprávam viaceré riešenia. Má ísť o úpravy daňového mixu, zníženie finančnej záťaže miest, obcí a samosprávnych krajov odpustením časti poskytnutých návratných výpomocí z minulosti, alebo úpravy využitia rezervného fondu v roku 2022.

Vyšli do ulíc

Ministerstvo podotklo, že samosprávy vníma ako rovnocenných partnerov nielen v správe vecí verejných, ale i sociálnom dialógu, oceňuje tiež ich prácu počas pandémie aj ukrajinskej krízy. "Rovnako však očakáva konštruktívnu diskusiu za rokovacím stolom," uzavrelo.

Samosprávy Zemplína a horného Šariša požadujú do augusta tohto roka vyriešiť kompenzácie zvýšených nákladov na elektrinu a plyn pre samosprávu, v opačnom prípade sú pripravené prestať vykonávať prenesený výkon štátnej správy, a tiež redukovať úradné hodiny pre verejnosť. V rovnakom termíne požadujú vyriešiť kompenzácie výpadku podielových daní za rok 2022 na základe prijatého protiinflačného balíčka pre samosprávu, inak vypnú verejné osvetlenia a prestanú vykonávať údržbu verejných priestranstiev.

Na protestnom zhromaždení vo Vranove nad Topľou sa v piatok zišli predstavitelia ôsmich okresov východného Slovenska.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok