V Španielsku za rok vykonali 180 eutanázií. Vďaka tomu darovali orgány 68 pacientom

TA3 TASR
24.6.2022 16:49

V Španielsku bolo doteraz vykonaných 180 eutanázií, ktoré umožnil zákon, ktorý je v platnosti presne rok. Informovala o tom dnes ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová. Tretina prípadov ukončenia života pacienta na jeho vlastnú žiadosť sa uskutočnila v Katalánsku, druhý najvyšší počet, čo je 25, eviduje Baskicko, napísal denník El Periódico.

eutanázia nemocnica lekári doktori 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Pomohli sme 180 osobám dôstojne zomrieť," povedala dnes Dariasová novinárom pri príležitosti výročia platnosti zákona o eutanázii, ktoré pripadá na sobotu. Dodala, že v 22 prípadoch pacienti darovali orgány. To umožnilo 68 transplantácií, uviedla ministerka.

Podľa španielskeho zákona musí pacient o eutanáziu požiadať dvakrát, s odstupom dvoch týždňov. Žiadosť najprv posudzuje jeho lekár, schváliť ju potom musí ďalší odborník a nakoniec regionálna posudková komisia. Ďalšou podmienkou je, že pacient musí mať španielsku národnosť a byť dospelý. Eutanázia je možná len v prípade vážnej a nevyliečiteľnej choroby, alebo ak pacient zo zdravotných dôvodov vážne a dlhodobo trpí.

Možnosť úmyselne usmrtiť nevyliečiteľne chorého na jeho vlastnú žiadosť za účelom skrátenia jeho utrpenia (eutanázie) je vo väčšine sveta nezákonná. V Európe je legálna v Belgicku, Luxembursku, Holandsku a v Španielsku. Švajčiarsko umožňuje asistovanú samovraždu, teda samovraždu vykonanú s pomocou inej osoby. V Českej republike ani jedna z týchto možností legálna nie je.

Ako prvé na svete povolilo eutanáziu v roku 2002 Holandsko, kde ju v ten istý rok podľa denníka El País podstúpilo 1882 pacientov, v roku 2020 to bolo už takmer sedem tisíc prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok