Rusku sa míňajú peniaze, zastavuje výstavbu projektov za bilióny rubľov

TA3
24.6.2022 11:47

Ruská federácia nemá dostatok prostriedkov na uskutočnenie plánovaných megaprojektov, akými sú stavba mosta na Sachalin alebo železnica medzi Jakutskom a Magadanom. Dôvodom je finančne nákladná vojna na Ukrajine.

Putin oslávil pravoslávnu Veľkú noc, invázia vstupuje do 3. mesiaca
ČTK/AP

Projekty tak v súčasnosti už nie sú zaradené medzi prioritné. Informuje o tom portál Novinky.cz s odvolaním sa na stanicu RBC. Celkové náklady sa odhadovali na 2,3 bilióna rubľov. Vláda však neskôr projekty označila za "neprioritné" a nezaradila ich do komplexného plánu modernizácie a rozšírenia hlavnej infraštruktúry, vysvetlil v rozhovore pre RBC minister pre rozvoj Ďalekého východu a Arktídy Alexej Čekunkov.

Rusko sa namiesto toho zameria na rozvíjanie Severnej morskej cesty, vytvorenie ďalších hraničných priechodov medzi Ruskom a Čínou a tiež na vybudovanie skladov.

Podľa A. Čekunkova by mohol vybudovanie železnice medzi Jakutskom a Magadanom zachrániť takzvaný koncesný princíp, keď by sa do výstavby zapojili súkromní investori. Správa Jakutska odhaduje náklady na 830 miliárd až 1,7 bilióna rubľov. Podľa ministra je vyčleniť tieto peniaze zo štátneho rozpočtu v súčasných podmienkach "trochu nereálne". Krajské úrady však trvajú na realizácii projektu a plánujú vykonať plánovacie práce ešte tento rok v lete.

Postavia si most na Sachalin aj Japonci?

Vláda si nie je istá, či bude most na Sachalin dostatočne využívaný tak, aby sa jeho stavba vyplatila. Náklady boli predtým odhadované na 600 miliárd rubľov, vrátane prístupovej infraštruktúry.

Gubernátor Sachalinskej oblasti ubezpečil, že projekt bude realizovaný. Sergej Ivanov, zvláštny vyslanec ruského prezidenta pre ochranu životného prostredia, ekológiu a dopravu, ho však už pred dvomi rokmi označil za "šialene drahý". Uznal však, že tento most bude potrebný najmä z psychologického hľadiska. Keď ho budú mať Rusi, postavia si vlastný aj Japonci a tok tovaru tak bude zaistený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok