Tak takto?!: Medvede chránia, otrávené pstruhy v rieke ignorujú

TA3
24.6.2022 10:44

Pstruhová rieka Slaná je otrávená železom, arzénom, niklom a ďalším jedmi. Z odstavenej sideritovej bane totiž vyteká znečistená voda priamo do rieky. Rudné bane zodpovednosť za tento stav odmietajú. Ekologická katastrofa v rieke však nenechala chladnými miestnych rybárov. Tí začali na problém upozorňovať. Okrem iného sa obrátili aj na Inšpekciu životného prostredia. Odpoveď znela, že voda z bane nie je ich agendou.

Muža pri sadení stromov napadol 180-kilový medveď. Pohrýzol ho do ramena a boku
TASR/František Iván (ilu.)

Absurdný príbeh, v ktorom voda v rieke je na papieri v poriadku a oficiálne sa žiadny úhyn nepotvrdil, aj napriek tomu, že rybári nafotili a zdokumentovali úhyn rýb aj rakov a majú vlastné rozbory o mnohonásobnom prekročení limitov ťažkých kovov vo vode, má trestnoprávnu dohru. Nie pre bane, ale pre rybárov. Keď sa totiž zo strany zodpovedných orgánov v kauze znečistenej rieky nič nedialo, upchali na chvíľu vrecami s pieskom miesto, odkiaľ z bane vytekala otrávená voda. Obratom dostali z polície predvolanie na výsluch pre poškodzovanie prevádzky všeobecne prospešného zariadenia.

O mŕtvej rieke, ekologickej katastrofe aj absurdnej policajnej koncovke tohto príbehu bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Pozvanie Anky Žitnej prijal rybár a lekár Tibor Varga.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok