Opičie kiahne už zasiahli aj Chorvátsko. Pacient je v domácej karanténe

TA3 TASR
24.6.2022 09:15

Už aj v Chorvátsku zaznamenali prvý prípad opičích kiahní. Toto vírusové ochorenia diagnostikovala vo štvrtok večer Univerzitná nemocnica infekčných chorôb v Záhrebe u muža, ktorý nedávno navštívil Taliansko aj Španielsko. Informovala o tom chorvátska verejnoprávna televízia HRT.

Kanada potvrdila prvé dva prípady nákazy opičími kiahňami
TASR/AP

Nakazený muž nie je hospitalizovaný, keďže sa u neho prejavili len mierne príznaky tohto vírusového ochorenia. Podstupuje len domácu karanténu. Opičie kiahne sú ojedinelým vírusovým ochorením, ktoré zvyčajne nie je smrteľné a často sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťou svalov, zdurením lymfatických uzlín, zimomriavkami, únavou a výražkami podobnými ovčím kiahňam na rukách a tvári.

Ochorenie sa vyskytuje väčšinou v krajinách strednej a západnej Afriky a spôsobuje ho vírus, ktorý patrí do tej istej rodiny vírusov ako pravé kiahne. Vírus opičích kiahní je však oproti pravým kiahňam oveľa menej nebezpečný a nákazlivý.

Ochorenie sa v ostatných týždňoch rozšírilo aj do mnohých európskych krajín. Odhaduje sa, že mimo územia Afriky zaznamenali v dovedna približne 35 krajinách asi 2500 prípadov, uvádza chorvátska tlačová agentúra HINA.

Opičie kiahne obvykle infikovanému odznejú samovoľne, pričom ich príznaky trvajú približne dva až štyri týždne. Vírus sa z môže prenášať kvapôčkami vo vzduchu, blízkym telesným kontaktom alebo kontaktom s kontaminovými predmetmi, ako napríklad s posteľnou bielizňou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok