Le Penovú zvolili za šéfku poslaneckého klubu Národného združenia

TA3 TASR
23.6.2022 19:49

Francúzska krajne pravicová politička Marine Le Penová sa stala šéfkou poslaneckého klubu svojej strany Národné združenie. S odvolaním sa na vyjadrenie strany o tom vo štvrtok informovala agentúra DPA.

Marine Le Pen
TASR/AP

Le Penová sa ešte pred tohtoročnými prezidentskými voľbami vzdala predsedníckeho postu v RN, pričom dočasným vedením strany bol poverený Jordan Bardella. Následne kandidovala za prezidentku v aprílových voľbách, kde však skončila na druhom mieste – v druhom kole hlasovania ju porazil úradujúci prezident Emmanuel Macron.

V nedeľných voľbách do 577-člennej dolnej komory francúzskeho parlamentu dosiahlo RN svoj historický úspech, skončilo na treťom mieste a zaistilo si až 89 poslaneckých kresiel. Výrazne si tak polepšilo oproti predošlým len ôsmim mandátom a stalo sa najsilnejším opozičným subjektom v parlamente. Le Penovej snaha zľahčovať extrémistický imidž strany a zaujať umiernenejší prístup sa tak zrejme vyplatili, analyzuje DPA.

Le Penová prevzala v roku 2011 vedenie tejto strany, ktorú založil a dovtedy viedol jej otec Jean-Marie Le Pen. Strana sa v tom čase volala Národný front, pričom Le Penová ju neskôr premenovala na Národné združenie, a to aj v snahe dištancovať sa od jej predošlej povesti xenofóbneho a rasistického politického subjektu.

Le Penová už v pondelok oznámila, že sa vedenia strany RN opätovne nezhostí, ale bude sa sústrediť práve na prácu v parlamente. Predsedom RN sa plánuje stať Bardella, ktorý bol aj doteraz poverený jej dočasným vedením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok