Ukrajina je na ceste do EÚ. V tejto chvíli sa jedná najmä o symbolický krok, uviedol Klus

TA3
23.6.2022 21:11

Proces prijatia Ukrajiny a Moldavska do EÚ by mohol byť krátky, avšak môže byť aj veľmi zdĺhavý. V relácii Téma dňa to povedal štátny tajomník rezortu zahraničia Martin Klus. Bývalý veľvyslanec SR pri NATO Tomáš Valášek si myslí, že v zmysle práva uchádzať sa o členstvo v EÚ je na tom Ukrajina lepšie, ako pred začiatkom vojny.

klus_valasek.jpg
TA3

"Dá sa povedať, že udelenie štatútu kandidátskej krajiny je prvým krokom, aby sa krajina mohla stať členským štátom EÚ, od ktorého sa následne odvíjajú konkrétne vyjednávania," uviedol Martin Klus (SaS), štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí. Klus pripustil, že proces prijatia by mohol byť krátky, ako to bolo napríklad pri Slovensku, avšak môže to byť aj zdĺhavý proces. Je podľa neho ťažké povedať, ako to bude pri Ukrajine. 

Ukrajina už má asociačnú dohodu

"Ukrajina má už od roku 2014 asociačnú dohodu s EÚ, ktorá ich zaväzuje k mnohým reformám. Ukrajina už dávno pred vojnou oklieštovala moc oligarchov, vojna ju paradoxne ešte viac oslabila," povedal Tomáš Valášek (PS), nezaradený poslanec NR SR a bývalý veľvyslanec SR pri NATO. "Vojna na Ukrajine zmenila postoje v EÚ. V zmysle práva uchádzať sa o členstvo v EÚ je na tom Ukrajina lepšie, ako pred začiatkom vojny," vyhlásil poslanec. 

Krajiny čaká množstvo reforiem

Podľa Klusa sú si tieto krajiny vedomé toho, že ich bude čakať množstvo reforiem. "Takmer nič nestojí v ceste, aby sme mohli pustiť kandidátske štatúty. Nebudem klamať, v tejto chvíli sa jedná najmä o symbolický krok. Nikto nemôže povedať, či prijatie príde v roku 2030 alebo v roku 2040, to uvidíme," dodal štátny tajomník rezortu zahraničia. 

Podľa Valáška Rusku nejde na Ukrajine o jej územie, ale o to, aby jej upreli šancu stať sa súčasťou Západu. "Následky tejto vojny budú cítiť ľudia po celom svete," uviedol. "Moldavsko potrebuje dostať signál, že pokiaľ bude pokračovať v reformách, aj pre nich tu bude silná európska perspektíva," povedal Klus.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok