Sme rodina odmieta menšinovú vládu. Ak odíde koaličný partner, Pčolinský vidí riešenie v predčasných voľbách

TA3 TASR
23.6.2022 17:34

Pokiaľ vládne strany nebudú vedieť komunikovať, alternatívou sú predčasné voľby. Hnutie Sme rodina by v prípade odchodu koaličného partnera z koalície do menšinovej vlády nešlo. Vyplýva to z vyjadrení predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského.

GFBF
TASR/Jakub Kotian

Hovoril o tom v súvislosti s napätou situáciou v koalícii. SaS opäť pre útoky lídra OĽANO Igora Matoviča odmieta chodiť na koaličné rady, OĽANO zas obviňuje liberálov z rozbíjania vlády a vyzýva na konštruktívnosť. SaS si necháva čas na premyslenie, čo ďalej. Strana pripustila odchod z koalície hoci tvrdí, že má vôľu v kabinete pokračovať.

Pčolinský v súvislosti s vyjadreniami SaS podotkol, že odchod liberálov môže byť reálny. "Rozumiem tomu, že ich to veľmi nebaví. Mňa osobne to často tiež nebaví. Táto koalícia dostala veľmi silný mandát na to, aby vládla štyri roky. Ale pokiaľ nie sme schopní komunikovať, prijímať zákony, normálne sa rozprávať, tak sa treba rozprávať o tom, aká je druhá alternatíva," skonštatoval. Tú vidí v predčasných voľbách a nie v dovládnutí menšinovej vlády s podporou ĽSNS.

Nezaradený poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga uviedol, že bude zvažovať zotrvanie v koalícii, ak tá nebude vedieť riešiť vážne problémy v spoločnosti. Poukázal na rast cien potravín, energií i pohonných hmôt. Ak sa pozornosť koalície nezvrtne od konfliktu smerom k riešeniam, koalícia podľa neho nemá zmysel.

"A nie preto, že chcem mať ostré vyjadrenia, ale preto, že ľudia padnú na hubu," vyhlásil Šeliga. Elementárnou zodpovednosťou politikov je podľa neho chrániť a slúžiť občanom. "Ak to kolegovia nebudú chcieť, potom sa koalícia rozpadne," uviedol. Verí však, že k tomu nedôjde a že do konca roka sa postupne vyriešia viaceré otázky, ako platy učiteľov, zdravotníkov i zamestnancov verejnej správy.

"Myslím si, že Šeliga sa vyjadril už druhý raz za tento mesiac, že bude zvažovať, či má zmysel ostať v takej koalícii. Šeliga je dospelý človek, pokiaľ má iné alternatívy a chce sedieť v opozícii s Ficom a kotlebovcami, tak proti gustu, (...)," reagoval Pčolinský.

Spor v koalícii sa opäť vyostril po tom, ako poslanci NR SR v stredu 22. júna prelomili veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej pri tzv. protiinflačnom balíku z dielne ministra financií Igora Matoviča. SaS a Matovič sa následne obviňovali zo spolupráce s opozíciou a fašistami. Predseda parlamentu Boris Kollár aj premiér Eduard Heger vyzvali k upokojeniu situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok