Europarlament žiada udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine a Moldavsku. Zaslúžia si prosperitu, uviedol

TA3 TASR
23.6.2022 14:58

Európsky parlament vo štvrtkovom uznesení vyzval Európsku radu na bezodkladné udelenie štatútu kandidátskych krajín na vstup do EÚ Ukrajine a Moldavsku.

Za uznesenie na takzvanom miniplenárnom zasadnutí hlasovalo 539 europoslancov, 45 bolo proti a 14 sa zdržali. Hlavy štátov a predsedovia vlád členských krajín EÚ rokujú počas štvrtka a piatka na summite, počas ktorého majú rozhodovať aj o udelení štatútu kandidátskych krajín Ukrajine a Moldavsku. EP vyzval aj na udelenie štatútu kandidáta Gruzínsku, akonáhle táto krajina splní priority stanovené Európskou komisiou. Apeloval tiež na oživenie procesu rozširovania Únie o krajiny západného Balkánu.

Europoslanci vyzdvihli odhodlanie a statočnosť Ukrajiny čeliacej ruskej agresii, pripomenuli však zároveň, že do Európskej únie sa nedá vstúpiť skratkou, ale je nevyhnutné splniť príslušné kritériá a zaviesť reformy. Europarlament v tejto súvislosti vyzval vedenie Ukrajiny, Moldavska aj Gruzínska, aby pridali v reformnom úsilí.

"Ukrajinci, Moldavci a Gruzínci si zaslúžia žiť v slobodných, demokratických a prosperujúcich krajinách, ktoré sú hrdé a oddané európskej rodine," uvádza sa v uznesení zákonodarného zboru EÚ.

Prijatý text zároveň zdôrazňuje, že neexistuje žiadna alternatíva k rozširovaniu Únie a toto konkrétne rozšírenie má osobitný rozmer "geostrategickej investície" do stabilnej, silnej a jednotnej EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok