PR správa

Zvyšovanie daní na cigarety bez sprístupnenia lepšej alternatívy núti fajčiarov siahať po falzifikátoch z nelegálneho trhu

23.6.2022 12:05

Štúdia spoločnosti KPMG ukazuje, že enormné zvyšovanie daní núti fajčiarov siahať po falzifikovaných cigaretách nejasného pôvodu a prakticky nemá vplyv na zníženie miery fajčenia. Pri absencii rámca na podporu menej škodlivých alternatív je v časoch rekordnej inflácie v stávke najmä verejné zdravie. Experti odporúčajú, aby Brusel tieto fakty zohľadnil pri nadchádzajúcej revízii daní na tabakové výrobky.

Zvyšovanie daní na cigarety bez sprístupnenia lepšej alternatívy núti fajčiarov siahať po falzifikátoch z nelegálneho trhu
Adobe Stock

Čierny biznis s cigaretami v EÚ v posledných dvoch rokoch zaznamenáva výrazný nárast. Vlani sa spotreba pašovaných a falošných cigariet zvýšila o 3,9 % na celkovo 35,5 miliardy kusov. Rok predtým predstavoval nárast 2,3 %. Počas troch predchádzajúcich rokov pritom nelegálna spotreba klesala.

Ako ukazujú čísla KPMG, až 8,1 percenta spotrebovaných cigariet v EÚ je dnes nelegálneho pôvodu. Vo väčšine krajín, vrátane Slovenska sa podľa KPMG darí nezákonnej výrobe a predaju vzdorovať. Pod celkové negatívne výsledky sa však podľa štúdie podpísal vývoj vo Francúzsku. Tam sa podiel nelegálnych výrobkov na celkovej spotrebe zvýšil z 13.1% v roku 2017 na vlaňajších 29.4%.



podiel nelgálnych cigariet KPMG

„Unsuccess story“ Francúzska

Od roku 2017 sa vo Francúzsku vplyvom nových daní zvýšila cena krabičky cigariet o 50 % na dnešných 10 eur. Očakávané významné zníženie počtu fajčiarov sa však nedostavilo. Ich podiel v rovnakom období klesol len nepatrne, o 1,4 percentuálneho bodu na súčasných 25,5 percenta. V roku 2021 sa dokonca opäť zvýšil podiel fajčenia medzi obyvateľstvom so stredným a nízkym príjmom. Krajina Galského kohúta však dnes podľa údajov KPMG jednoznačne dominuje trhu s falzifikovanými cigaretami nejasného pôvodu a obsahu. Samotné Francúzsko totiž na svojom území skoncentrovalo až 64,7 % celkovej spotreby falšovaných cigariet v EU.

Rozsah negatívneho trendu dokumentuje aj prepočet nerealizovaných príjmov, teda peňazí, o ktoré krajiny únie prišli na daniach. Ak by boli cigarety legálne zakúpené v krajinách, v ktorých boli identifikované, znamenalo by to príjem na daniach až 10,4 miliardy EUR, len na samotné Francúzsko pritom z tejto sumy pripadá viac ako 6 miliárd eur.

Tieto peniaze tak vlády v ekonomicky ťažkých časoch nevyužili na podporu svojich občanov, ale naopak poslúžili na podporu čierneho trhu, kde sa nezriedka potvrdzujú prepojenia na terorizmus, či obchod s ľuďmi.

Poučenie z krízového vývoja

Európska komisia pracuje na revízii smernice o spotrebných daniach z tabaku, ktorej návrh by chcela predstaviť už na jeseň tohto roka. Jednou z priorít novej smernice ma pritom byť aj boj proti nelegálnej výrobe a obchodu s tabakovými výrobkami. Podľa zdrojov portálu New Europe má však nová smernica priniesť aj ďalšie zvyšovanie daní. To by sa v súčasnej zložitej ekonomickej dotklo najmä ľudí s nízkymi príjmami, ktorí dominujú fajčiarskym štatistikám.

Negatívne ohlasy vyvoláva tiež zámer Bruselu rozšíriť nárast daní aj na nové výrobky, ktoré majú potenciál znižovať zdravotné riziká fajčiarov, teda najmä zahrievaný tabak a elektronické cigarety.

Podľa zdrojov portálu New Europe plánuje Brusel vysoké zdanenie pre všetky výrobky bez ohľadu na mieru ich zdravotného rizika.

Tento prístup sa zatiaľ nestretol s pozitívnou odozvou. V rámci verejného pripomienkovania k smernici, Komisia zozbierala viac ako 7 300 vyjadrení od odborníkov, priemyslu, neziskoviek i od samotných spotrebiteľov. Prevládol pritom názor, že nové produkty s potenciálom pozitívneho vplyvu na verejné zdravie by sa mali zdaňovať na nižšej úrovni ako štandardné cigarety.

Odborníci z oblasti verejného zdravia upozorňujú na viaceré riziká zamýšľaných opatrení. Po zdražení cigariet by sa fajčiari v dobe rekordnej inflácie automaticky obrátili na čierny trh. Tým by sa skúsenosť z Francúzska replikovala na celú EÚ a profitovať budú zločinecké organizácie. Prirodzeným dôsledkom výrazného zvýšenia sadzieb na nové výrobky potom bude, že väčšina fajčiarov zostane práve pri cigaretách a potenciál nových alternatív pre podporu ochrany verejného zdravia zostane nevyužitý. Riešením je preto skôr zdaňovanie výrobkov podľa miery ich rizika.

Prof. Emanuel Bracco z Veronskej univerzity odporúča nastavenie daní využiť na pozitívnu zmenu spotrebiteľského správania. Neplatí to pritom len pre fajčenie, ale aj v ďalších oblastiach.

„Spotrebné dane sú určite dôležitým zdrojom štátnych príjmov... Spotrebné dane však slúžia nielen na vyberanie príjmov, ale aj na ovplyvnenie spotrebiteľského správania a znižovanie vplyvov škodlivých produktov. Nemali by sme zabúdať, že vláda môže prostredníctvom zdaňovania dosiahnuť tak príjmy, ako aj pozitívnu zmenu správania spotrebiteľov. Toto je obzvlášť dôležité, keď hovoríme o ETD (smernica o dani z energie) a TED (smernica o spotrebnej dani z tabaku), keďže v oboch prípadoch môžu spotrebné dane prispieť k tomu, aby spotrebiteľov nasmerovali k lepším výrobkom a zlepšili celkový systém. A môžu to urobiť pri dosahovaní výnosov,“ uviedol profesor E. Bracco pre Total-Croatia.news

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok