Ukrajina: Cudzinci odsúdení na smrť pripravujú odvolanie proti rozsudku

TA3 TASR
23.6.2022 09:07

Dvaja britskí občania a jeden Maročan, ktorí boli proruskými separatistami na východe Ukrajiny odsúdení na trest smrti, pripravujú proti tomuto verdiktu odvolania.

Ukrajina: Cudzinci odsúdení na smrť pripravujú odvolanie proti rozsudku
AP Photo

Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky, vyhlásenej v roku 2014 proruskými separatistami na východe Ukrajiny, uviedli, že títo traja muži boli žoldniermi bojujúcimi na strane ukrajinskej armády. Ruské jednotky ich zadržali v apríli v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Začiatkom júna boli súdom Doneckej ľudovej republiky odsúdení na smrť. Ruská štátna agentúra RIA Novosti informovala, že budú popravení zastrelením. Vo štvrtok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN, ktorá sa odvolala na správu ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.

Odsúdení Shaun Pinner, Aiden Aslin a Bráhím Saadún pred súdom odmietli vinu, ktorú im pripísala samozvaný súd. Tvrdia, že ako príslušníci ukrajinskej armády sú vojnovými zajatcami a vzťahuje sa na nich preto Ženevská konvencia. Pinnerova právnička uviedla, že jej tím pripravuje dokumenty na podanie odvolania, a dodala, že ak bude zamietnuté, podajú žiadosť o milosť.

Britská stanica BBC pritom v stredu večer informovala, že Aslin v telefonáte so svojimi príbuznými povedal, že podľa vyjadrení svojich väzniteľov "sa mu čas kráti a jeho poprava bude vykonaná". Väznitelia tiež uviedli, že predstavitelia Spojeného kráľovstva sa nepokúsili vyjednávať v Aslinovom mene.

Britská ministerka zahraničných vecí  Liz Trussová je v kontakte so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom a vyhodnocujú úsilie vynakladané na prepustenie vojnových zajatcov zadržiavaných proruskými úradmi. Zhodne pritom konštatovali, že rozsudky smrti vynesené súdom v DĽR nemajú právnu legitimitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok