ONLINE: USA poskytnú Kyjevu ďalšiu vojenskú pomoc. Česko vyčerpalo zásoby zbraní pre Ukrajinu

TA3 TASR ČTK
23.6.2022 06:43

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 450 miliónov dolárov (428 miliónov eur). Česko v podstate vyčerpalo zásoby zbraní zo sovietskej éry, aké mohlo poslať na pomoc Ukrajine brániacej sa voči ruskej agresii. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:50 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra.

23:22 Olaf Scholz zablahoželal Ukrajine a Moldavsku ku kandidátskemu statusu EÚ. 

22:53 Vedúci predstavitelia Európskej únie sa vo štvrtok dohodli, že zvážia možnosť udelenia štatútu kandidátskej krajiny Bosne a Hercegovine na členstvo v tomto bloku. 

22:00 Gruzínsko vo štvrtok večer oznámilo, že je odhodlané podniknúť kroky požadované na získanie štatútu kandidátskej krajiny na členstvo v Európskej únii. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová sa takto vyjadrila po tom, ako sa lídri EÚ rozhodli odložiť kandidatúru Tbilisi, uviedla tlačová agentúra AFP. 

21:59 Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine vysiela Rusku "veľmi silný signál", že Únia podporuje prozápadné ašpirácie Kyjeva. Informovala o tom agentúra AFP. 

21:53 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok uviedla, že je presvedčená, že Ukrajina a Moldavsko pristúpia k implementácii potrebných reforiem čo najrýchlejšie.

21:52 Ukrajina urobila symbolický krok – vo štvrtok oznámila, že oficiálne podala sťažnosť proti Rusku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP), aby nariadil ukončiť "masové a hrubé porušovanie ľudských práv" silami Moskvy počas vojny na Ukrajine. 

21:20 Na Ukrajine sa od začiatku ruskej invázie pohrešuje 10-tisíc ľudí, informovala vo štvrtok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na Oleksija Serhejeva z ukrajinskej polície. Od 24. februára dostali policajné zložky hlásenie o zmiznutí 20-tisíc ľudí, z ktorých takmer polovicu sa podarilo vypátrať, uviedol Serhejev.

21:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil štvrtkové rozhodnutie lídrov Európskej únie na summite v Bruseli, ktorí udelili Ukrajine štatút kandidátskej krajiny EÚ. Zelenskyj to uviedol na sociálnej sieti Twitter.

21:18 Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v reakcii na štvrtkové udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine uviedol, že Kyjev urobí všetko pre rýchlu implementáciu plánu umožňujúceho začatie prístupových rokovaní do Únie. Informovala agentúra Reuters. 

20:38 Lídri európskych krajín udelili v piatok večer na summite EÚ v Bruseli Ukrajine a Moldavsku štatút kandidátskych krajín. Informoval o tom predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri.

19:25 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 450 miliónov dolárov (428 miliónov eur). Súčasťou poskytnutého vybavenia budú aj raketové systémy stredného doletu. Informovala o tom agentúra AP, ktorej to potvrdil nemenovaný zdroj z Washingtonu. 

18:40 Od začiatku vojny bolo na Ukrajine zničených viac ako 150 kultúrnych pamiatok. Vrátane 70 cirkevných budov, 30 historických budov, 18 kultúrnych domov, 15 pamiatok, 12 múzeí a 7 knižníc. Väčšina bola zničených v Donecku, Charkove a Kyjeve. Píše NEXTA na Twitteri. 

18:24 Pre Slovensko je udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine významné z pohľadu bezpečnosti aj ekonomickej spolupráce. Uviedol to predseda vlády SR Eduard Heger vo štvrtok v Bruseli na úvod summitu EÚ, ktorý má potvrdiť udelenie štatútu kandidátskej krajiny pre Ukrajinu a Moldavsko. 

18:02 Ukrajinské vojská sa možno budú musieť stiahnuť od Lysyčansku, strategického mesta na východe Ukrajiny, pripustil vo štvrtok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Ruské vojská obsadili ďalšie dve osady južne od Lysyčansku a snažia sa obkľúčiť ukrajinských obrancov mesta.

17:54 Česko v podstate vyčerpalo zásoby zbraní zo sovietskej éry, aké mohlo poslať na pomoc Ukrajine brániacej sa voči ruskej agresii. Povedal to vo štvrtok český premiér Petr Fiala po rokovaní, ktoré v Bruseli absolvoval s generálnym tajomník NATO Jensom Stoltenbergom, informuje portál Novinky.cz. 

17:48 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie vo štvrtok začali summit, na ktorom sa očakáva schválenie kandidátskeho statusu Ukrajiny a Moldavska, ktoré žiadajú o prijatie do európskeho bloku. Témou budú aj ďalšie dodávky zbraní Kyjevu či pokračujúce dopady ruskej invázie na Ukrajinu.

16:38 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok vyzval ostatných lídrov zoskupenia BRICS, aby spolupracovali proti "sebeckým krokom" zo strany Západu. BRICS je zoskupenie piatich rozvíjajúcich sa ekonomík, ktoré tvoria Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Zoskupenie vzniklo v septembri 2006. BRICS zahŕňa viac ako 40 percent svetovej populácie a vytvára takmer jednu štvrtinu svetového hrubého domáceho produktu.

15:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok kritizoval Izrael za to, že odmietol zaviesť voči Rusku tvrdé sankcie. Vyjadril sa tak vo videopríhovore na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme, štyri mesiace po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala agentúra AFP. 

15:23 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vo štvrtok oznámil, že Spojené štáty už dodali jeho krajine salvové raketomety HIMARS. Informovala agentúra AFP.

15:00 Organizácia Europol, ktorá sa v rámci EÚ zaoberá prevenciou a potláčaním organizovanej trestnej činnosti, vo štvrtok oznámila, že identifikovala deväť podozrivých obchodníkov s ľuďmi zameriavajúcich sa v on-line priestore na ukrajinských utečencov. Informovali o tom agentúry AFP a DPA. 

14:11 Bývalý Putinov osobný strážca, ktorý niesol svoj jadrový kufrík, sa pokúsil spáchať samovraždu. 53-ročného Vadima Zimina, plukovníka vo výslužbe Federálnej bezpečnostnej služby, ktorý mal na starosti "jadrový kufrík", našli v jeho dome so strelným zranením.

13:43 Na Ukrajine už sú americké raketomety HIMARS, oznámil ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Poďakoval svojmu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi za dodanie týchto "silných nástrojov", ktoré Kyjev dlhší čas požadoval. "Toto leto bude pre ruských okupantov horúce, pre niektorých z nich posledné," napísal Reznikov na twitteri.

12:55 Litva musí zvýšiť výdavky na obranu na tri percentá HDP, aby mohla prijať väčší počet vojakov NATO, uviedol jej prezident pred summitom NATO. Východné štáty Aliancie v blízkosti Ruska sa usilujú o väčšie stále posily na svojom území, hoci im môže chýbať infraštruktúra pre ich umiestnenie.

12:03 Tri hlavné inštitúcie Európskej únie zakázali prístup do svojich sídiel pre lobistov ruských firiem v Bruseli. Možnosť, na ktorú už v stredu upozornil týždenník Politico, sa podľa tlačovej agentúry AFP nakoniec stala realitou. 

11:41 Experti OSN potvrdili, že od začiatku ruskej invázie bolo na Ukrajine úplne alebo čiastočne zničených 152 kultúrnych a historických pamiatok. 

11:03 Čínsky prezident Si Ťin-pching označil na summite skupiny BRICS konflikt na Ukrajine za "výstražný signál" pre ľudstvo. "Ak budú krajiny slepo veriť vo svoje silové pozície, rozširovať vojenské spojenectvo a usilovať sa o vlastnú bezpečnosť na úkor ostatných, určite skončia v bezpečnostných problémoch," povedal.

10:14 Podľa bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý býva považovaný za sprostredkovateľa názorov Kremľa, dochádza k úpadku západných politikov. "Je zrejmé, že v Európe nie je po politických osobnostiach úrovne Helmuta Kohla, Jacquesa Chiraca alebo Margaret Thatcherovej ani stopy," napísal podľa The Guardian v krátkej eseji.

9:32 Ruské jednotky dobyli v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny dve ďalšie obce nachádzajúce sa v blízkosti strategicky významného mesta Lysyčansk. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom vo štvrtok informovala agentúra CNN.   

9:11 Lídrov členských krajín EÚ vo štvrtok a piatok v Bruseli čaká "trojsummit". Najskôr sa vo štvrtok ráno stretnú s vrcholnými predstaviteľmi krajín západného Balkánu, poobede sa začne tradičný summit 27-člennej Únie, na ktorom sa očakáva  historické rozhodnutie o udelení kandidátskeho štatútu Ukrajine a Moldavsku. 

8:59 Ľvovský guvernér Maksym Kozytskyj na Telegrame uviedol, že za posledných 24 hodín bol v oblasti vyhlásený jeden letecký poplach a že do Ľvova prišlo 191 ľudí evakuačnými vlakmi z východu krajiny. Uviedol tiež, že z Doneckej oblasti boli do nemocníc v Ľvove evakuovaní dvaja ľudia, z ktorých jeden bol vo vážnom stave.

8:07 Britské ministerstvo obrany na Twitteri uviedlo, že ruské sily postúpili od 19. júna zrejme o viac ako päť kilometrov smerom k Lysyčansku. Časť ukrajinských jednotiek sa stiahla, najskôr aby sa vyhla obkľúčeniu, ruské sily naopak posilnili a koncentrovali paľbu. "Ich snahy o dosiahnutie hlbšieho obkľúčenia s cieľom obsadiť západnú Doneckú oblasť však zostávajú na mŕtvom bode," uviedlo ministerstvo.

7:09 Intenzívne vzdušné a delostrelecké útoky zo strany Ruska majú za cieľ zničenie celého regiónu Donbas na východe Ukrajiny, uviedol v noci na štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň vyzval spojencov Ukrajiny, aby urýchlili dodávky ťažkých zbraní, ktoré by sa na bojisku vyrovnali Rusku. Informuje agentúra Reuters. 

7:04 Britská armáda odhaduje, že samozvané milície „Doneckej ľudovej republiky“ stratili až 55 % svojho pôvodného personálu. Tieto závery sú založené na údajoch zverejnených orgánmi „DPR“.

6:56 Šéf ukrajinskej spravodajskej služby Kyrylo Budanov, ktorý koordinuje výmenu ukrajinských vojakov, ktorí bránili Azovstal, dúfa v prepustenie "značného počtu" ukrajinských vojnových zajatcov "vo veľmi blízkej budúcnosti".

6:44 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pricestoval v stredu do Iránu, kde sa stretol s tamojším prezidentom Ebráhímom Raísím, uviedla iránska štátna televízia. Infromuje agentúra Reuters. 

6:38 Intenzívne ruské bombardovanie Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ako aj ostreľovanie kľúčového priemyselného mesta Severodoneck je "peklom" pre vojakov, ktorí sa tam nachádzajú. Uviedol to v stredu Kyjev a zdôraznil, že obrancovia budú odolávať "tak dlho, ako to bude nevyhnutné". Informuje agentúra AFP.

6:36 Generálny tajomník OSN António Guterres by sa budúci týždeň v Turecku mal stretnúť s predstaviteľmi Ruska a Ukrajiny, aby sa dohodli na sprostredkovaní vývozu obilia z blokovaných ukrajinských prístavov. Informuje agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na diplomatov z prostredia Bezpečnostnej rady OSN. 

6:35 Český premiér Petr Fiala obvinil v stredu Rusko, že popri invázii na Ukrajine vedie proti západným krajinám "morálno-ekonomickú" vojnu. Informuje spravodajský portál Novinky.cz a agentúra DPA. 

6:33 Estónsko žiada väčšie členské štáty EÚ, aby poskytli Ukrajine väčšiu vojenskú pomoc. V stredu to uviedla estónska premiérka Kaja Kallasová, informuje agentúra DPA.

6:30 Lídri priemyselne najrozvinutejších krajín na nadchádzajúcom summite skupiny G7 v Nemecku oznámia nové opatrenia voči Rusku v súvislosti s jeho vojenskou inváziou na Ukrajine. Informuje agentúra AFP, ktorá o tom v stredu informovala s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok