V Španielsku sa po prvýkrát za posledné desaťročia objavil prípad cholery

TA3 TASR
22.6.2022 18:22

Španielsko odhalilo prvý prípad lokálne získaného ochorenia cholera za posledné štyri desaťročia, oznámili v stredu regionálne zdravotnícke úrady. Nakazená osoba sa však medzitým už uzdravila a žiadne ďalšie prípady neboli hlásené.

Španielsko spain koronavirus 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Pacientka bola hospitalizovaná v súkromnom zdravotníckom zariadení v Madride a neskôr ju po liečbe prepustili, uviedol hovorca madridského zdravotníckeho úradu. Neposkytol však termíny hospitalizácie, ani ďalšie podrobnosti.

Žena sa nakazila po tom, čo vypila vodu na pozemku v meste Toledo, 75 kilometrov južne od metropoly, v regióne Kastília-La Mancha. Pozemok bol následne z bezpečnostných dôvodov uzavretý, dodali tamojšie zdravotnícke úrady.

Cholera je nebezpečná hnačková infekčná choroba, spôsobená baktériou Vibrio cholerae, a ak sa nelieči, môže byť smrteľná. Šíri sa prevažne kontaminovanými potravinami a znečistenou vodou.

Posledná veľká lokálne prenášaná epidémia cholery v Španielsku bola v roku 1979, keď bolo hlásených 267 prípadov, predovšetkým v Barcelone a Malage. Odvtedy registrovali zdravotnícke úrady každý rok iba malý počet dovezených prípadov.

Jednorazový, lokálne obmedzený výskyt cholery nie je neobvyklý, predovšetkým v rozvojových krajinách alebo vojnových oblastiach, kde liečba často nie je dostupná. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je každý rok celosvetovo hlásených 1,3 milióna až 4 milióny prípadov cholery, pripomína Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok