Macronova vláda má problém. Štátnu tajomníčku vyšetrujú pre podozrenie zo znásilnenia

TA3 TASR
22.6.2022 18:15

Francúzska prokuratúra v stredu oznámila, že vyšetruje štátnu tajomníčku vo vláde prezidenta Emmanuela Macrona Chrysoulu Zacharopoulouovú, proti ktorej boli podané dve trestné oznámenia zo znásilnenia.

Macronova vláda má problém. Štátnu tajomníčku vyšetrujú pre podozrenie zo znásilnenia
TASR/AP

Obvinenia zo znásilnenia sa týkajú obdobia, keď Zacharopoulouová - ktorá je teraz štátnou tajomníčkou na ministerstve pre rozvoj, frankofóniu a medzinárodné partnerstvá - pracovala ako gynekologička, uvádza francúzsky magazín Marianne. Jedno trestné oznámenie bolo podané 25. mája a vyšetrovanie sa spustilo o dva dni, informovala prokuratúra. Druhé trestné oznámenie bolo podané 16. júna.

V Grécku narodená Zacharopoulouová (46) sa pripojila k vláde premiérky Élisabeth Bornovej v máji. Predtým bola tri roky členkou Európskeho parlamentu. Podlieha ministerke zahraničných vecí Catherine Colonnovej.

Do popredia sa dostala v roku 2015, keď spolu s herečkou Julie Gayetovou robila kampaň za zvýšenie povedomia verejnosti o gynekologickom ochorení endometrióza, píše AFP. Gayetová sa tento rok vydala za bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Zacharopoulouová sa výrazne zapájala do iniciatívy COVAX usilujúcej sa o väčšiu dostupnosť vakcín proti covidu, najmä pre chudobnejšie krajiny sveta. Takisto hlasno vystupovala v prospech reprodukčných práv žien.

Obvinenia vznesené proti Zacharopoulouovej nie sú prvé obvinenia zo znásilnenia, ktoré zatieňujú Macronovu vládu, pripomína AFP. Prichádzajú v čase prezidentových politických ťažkostí, pretože aliancia, ktorá ho podporuje, si v nedeľných parlamentných voľbách neudržala väčšinu.

Prokuratúra vyšetrovala ministra vnútra Géralda Darmanina po trestnom oznámení o znásilnení, podanom v roku 2017. Darmanin poprel akékoľvek porušenie zákona a prokuratúra v januári požiadala o zastavenie trestného stíhania.

Minister zodpovedný za politiku pre zdravotne postihnutých a sociálnu starostlivosť Damien Abad sa minulý mesiac tiež stal terčom obvinení zo znásilnenia, ale francúzska prokuratúra uviedla, že v súčasnosti neotvára vyšetrovanie. Abad obvinenia rozhodne popiera a tvrdí, že by to bolo nemožné vzhľadom na jeho vlastné telesné postihnutie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok