Klaus podpísal budúcoročný český rozpočet

TA3
27.12.2012 13:10

A teraz jedna aktuálna správa z Česka. Už nič nebráni tomu, aby od budúceho roku u našich západných susedov začal platiť štátny rozpočet, ktorý pripravila vláda Petra Nečasa. Zákon podpísal prezident Václav Klaus. Schválený rozpočtový deficit má podľa neho klesnúť na 100 miliár českých korun. Premiérovi sa podarilo návrh v snemovni presadiť napriek silnému odporu opozície ešte pred Vianocami.

Klaus podpísal budúcoročný český rozpočet
SITA

Český prezident Václav Klaus podpísal vo štvrtok zákon o štátnom rozpočte na rok 2013, ktorý počíta s deficitom verejných financií na úrovni 2,9 percenta HDP, čo je 100 miliárd českých korún (3,98 mld. eur). Informoval o tom hovorca prezidentskej kancelárie Radim Ochvat. Zákon schválila Poslanecká snemovňa 19. decembra potom, čo pôvodný návrh štátneho rozpočtu poslanci odmietli a vrátili ministerstvu financií na dopracovanie.

V budúcom roku chce ministerstvo financií do štátnej pokladnice získať 1,0807 biliónov českých korún, čo je oproti pôvodnému návrhu stiahnutému zo snemovne o 4,1 mld. menej. O rovnakú čiastku majú zároveň klesnúť aj výdavky a tie sa budú pohybovať na úrovni 1,1807 bil. korún. Schodok štátneho rozpočtu tak vychádza na presných 100 mld. korún.

V štátnom rozpočte sú zahrnuté finančné vzťahy k rozpočtu Európskej únie, a to očakávané príjmy z EÚ v celkovej výške 99,074 mld. korún a odvody do európskeho rozpočtu v objeme 36,1 mld. korún. Do štátneho rozpočtu na rok 2013 boli premietnuté hlavne zmeny spojené s nižším očakávaným výberom daňových príjmov a príjmov z poistného na sociálne zabezpečenie vplyvom aktualizovanej prognózy základných makroekonomických ukazovateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok