Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého, potrebuje však výsledky zo sčítania

TA3 TASR
22.6.2022 15:21

Minister životného prostredia Ján Budaj je pripravený zaviesť reguláciu medveďa hnedého. Potrebuje však na to výsledky zo sčítania medveďov. Predpokladá, že ak by mal výsledky v septembri, regulácia by sa mohla stihnúť ešte v tohtoročnej sezóne. Budaj to uviedol v stredu na mimoriadnom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

medveď hnedý (SITA)
SITA

Výbor v stredu neprijal uznesenie k situácii s medveďmi, stretne sa pre to vo štvrtok ráno. Na výbore sa zúčastnil aj predseda parlamentu Boris Kollár. Od Budaja očakáva riešenie situácie, aby ochránil obyvateľov Podpoľania. Tiež poukázal, že pokiaľ nebudú čísla zo sčítania, o regulácii medveďa sa baviť nemôžu. Až po zistení počtu ju budú riešiť s Európskou komisiou. Ročne by sa malo v rámci regulácie odstreliť 200 až 300 kusov, myslí si Kollár. Sčítanie medveďa sa momentálne realizuje, dva roky sa odoberal trus a Karlova univerzita v Prahe aktuálne robí fázu modelovania početnosti.

Minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan na výbore zhodnotil, že vnadenie diviakov nemôže mať vplyv na medveďa. To, že problémy s medveďmi spôsobujú vnadiská, ukazujú podľa podpredsedu výboru Jaromíra Šíbla fotopasce. Členka výboru Anna Zemanová reagovala, aby agrorezort zaviedol presnú evidenciu vnadísk pre zver. "Prikrmovanie by malo byť zakázané. Nie je na to v súčasnosti dôvod," povedala.

Prirodzený priestor medveďa je podľa Vlčana 1000 až 1500 hektárov na kus. Predpokladá, že Ministerstvo životného prostredia SR po určení početnosti stanoví počet medveďov na územie Slovenska. Budaj nesie podľa člena výboru Richarda Takáča plnú zodpovednosť za situáciu s medveďmi. Nemal by sa podľa neho vyhovárať, že zákony mu nedovolia odstrel medveďov, pretože je ministrom a legislatívu môže zmeniť. "Výsledok, ktorý čakáme z Prahy, nebude relevantný," poznamenal Takáč.

Podpredseda výboru Miroslav Suja skritizoval ministra životného prostredia, chýbali mu fakty k situácii s medveďmi. "Vyhováranie nevyrieši túto situáciu," skonštatoval Suja. Zároveň sa podľa neho sčítanie medveďov nerobilo na celom území Slovenska. Predseda výboru Jaroslav Karahuta musel poslancov viackrát upozorniť, aby nepolitizovali tému medveďa. Vyzval ich, aby neprilievali olej do ohňa, ale našli riešenie situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok