Zodpovedný je Scholz. Aktivisti sa búria, budovu kancelárstva poliali čiernou farbou

TA3 TASR
22.6.2022 13:31

Klimatickí aktivisti hlásiaci sa k hnutiu Letzte Generation (Posledná generácia) dnes v Berlíne poliali budovu kancelárstva čiernou farbou na protest proti možnému rozšíreniu ťažby ropy v Severnom mori.

Zodpovedný je Scholz. Aktivisti sa búria, budovu kancelárstva poliali čiernou farbou
Twitter/european pressphoto agency

V následnom vyhlásení potom uviedli, že namiesto hľadania nových nálezísk je nutné ropou šetriť, okrem iného zavedením rýchlostného limitu na nemeckých diaľniciach alebo bezplatnej regionálnej dopravy. Nemecko po ruskej invázii na Ukrajinu hľadá nových energetických dodávateľov a nové zdroje energetických surovín, aby znížilo svoju závislosť na Rusku.

"Nie je to ropa, je to farba," povedala jedna z aktivistiek o čiernej tekutine, ktorou demonštranti poliali veľkú časť betónovej steny neďaleko nádvoria, kde kancelár Olaf Scholz prijíma zahraničných hostí. Farba skončila aj na dlažbe pri plote, ktorý oddeľuje nádvorie od verejného priestoru. Symbolicky tu vytekala z potrubia, ktoré demonštranti na mieste položili.

"Kde je ten Olaf Scholz, ktorý sa vyhlásil za klimatického kancelára?" zvolala jedna z demonštrantok. Scholz pred minuloročnými parlamentnými voľbami sľúbil, že bude klimatickým kancelárom, ktorý povedie Nemecko k uhlíkovej neutralite. Kvôli vojne na Ukrajine ale vláda hľadá nové riešenia, ako zaistiť energetickú bezpečnosť. Okrem hľadania nových dovozcov energetických surovín je v pláne okrem iného spaľovanie viac uhlia a tiež hľadanie vlastných zdrojov ropy.

Scholzova zodpovednosť

"Hľadať nové náleziská ropy v Severnom mori je v roku 2022 neuveriteľné. Sme posledná generácia, ktorá môže zabrániť totálnemu klimatickému kolapsu. Tak prečo budeme ťažiť," vyhlásila jedna z demonštrantok. Za riešenie ekologickí aktivisti považujú stanovenie rýchlostného limitu na nemeckých diaľniciach, na ktorých až na vybrané úseky nie je maximálna rýchlosť obmedzená. "Potrebujeme aj bezplatnú verejnú dopravu," dodala.

Dnešná demonštrácia pri kancelárstve nebola vopred ohlásená. Aktivisti s políciou jednať odmietali a uvádzali, že zodpovednou osobou je Scholz. "To, že sme dnes tu, je Scholzova zodpovednosť," povedala jedna z účastníčok protestu. Ďalšia uviedla, že pred kancelárstvo prišla kvôli tomu, že ťažiari zase prišli pred jej dom v severonemeckom Šlezvicku-Holštajnsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok