Prezidentka rešpektuje prelomenie veta, obráti sa však na Ústavný súd

TA3 TASR
22.6.2022 13:05

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje prelomenie veta poslancami v prípade protiinflačnej pomoci. Obráti sa však na Ústavný súd SR so žiadosťou o posúdenie ústavnosti legislatívneho procesu prijatého balíčka zákonov. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Prezidentka vymenovala nových sudcov. Zdôraznila potrebu spravodlivosti
TASR/Martin Baumann ilu

"Ako som vopred avizovala, keďže došlo k prelomeniu veta, využijem svoje oprávnenie a v tej časti, ktorú som namietala, ktorá má byť účinná od 1. januára budúceho roka, podám návrh na Ústavný súd na preskúmanie ústavnosti tohto zákona. Samozrejme, požiadam aj o odklad účinnosti zákona pre prípad, že by ústavný súd nerozhodol do 1. januára," vyhlásila prezidentka.

Skrátené legislatívne konanie bolo v tomto prípade podľa prezidentky použité v rozpore s ústavou, keďže neboli splnené zákonné predpoklady na jeho uplatnenie. Vo vetovaných častiach tak nebol daný ani jeden z dôvodov na skrátené legislatívne konanie, poukázala.

"Vzhľadom na povahu a významný finančný objem balíčka – 1,2 miliardy eur – bolo o to viac namieste vykonať legislatívny proces tak, aby boli dodržané všetky ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti," povedala Čaputová.

Časť vládnej koalície podľa nej v tomto prípade nielen "pošliapala" pravidlá legislatívneho procesu a rozpočtovej zodpovednosti, ale ohrozila aj samosprávy a samu seba. Hlava štátu vládu opätovne požiadala, aby prijala dostatočné a efektívne opatrenia, ktoré budú najmä adresné. "Balíček ministra financií takouto pomocou nie je," doplnila.

Schválenie zákona ako celku podporilo 77 zo 142 prítomných poslancov. Za boli všetci poslanci OĽANO, zdržal sa len Juraj Krúpa. Zákon podporilo aj hnutie Sme rodina. Prelomenie veta podporili i nezaradení poslanci okolo Tomáša Tarabu a poslanci pôsobiaci v ĽSNS. 

Za boli aj poslanci, ktorí v tomto volebnom období odišli z klubu OĽANO, a to Romana Tabák, Ján Mičovský a Ján Krošlák. Klub SaS bol proti. Poslanci Smeru-SD sa zdržali alebo boli proti. Poslanci pôsobiaci v strane Za ľudí sa pri hlasovaní zdržali. Rovnako sa zdržali aj nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok