Združenie miest a obcí: Schválenie protiinflačného balíka je hrozbou pre samosprávy

TA3 TASR
22.6.2022 12:33

Rozhodnutie poslancov Národnej rady SR berie Združenie miest a obcí Slovenska na vedomie s tým, že už pomerne krátky čas v realite ukáže, že jeho výhrady a riziká neboli strašením, ale hrozbami, ktoré takto parlament uvalil na mestá, obce aj samosprávne kraje. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.

Združenie miest a obcí: Schválenie protiinflačného balíka je hrozbou pre samosprávy
TASR

"Parlamentná väčšina zároveň ukázala, že dodržiavanie legislatívneho procesu a ekonomická predvídateľnosť pre ňu nie sú dôležité," dodal. Je presvedčený, že primátori a starostovia v parlamente, ktorí asistovali prelomeniu veta prezidentky Zuzany Čaputovej, vytvorili poriadne problémy svojim vlastným samosprávam a tiež všetkým ostatným. "Očakávame, že prezidentka sa obráti na Ústavný súd SR a práve jeho verdikt dá tiež vysvedčenie parlamentu," povedal Kaliňák.

Väčšina parlamentu sa podľa ZMOS-u stredajším rozhodnutím obrátila chrbtom samosprávam, ale aj skupine sociálnych partnerov. "Svojím hlasovaním dali najavo, že im nezáleží na argumentoch tých, čo tvoria ekonomické hodnoty, obhajujú práva zamestnancov a tiež samospráv, ktoré robia všetko pre dostupnosť služieb a obslužnosť územia," vysvetlil.

Národná rada SR v stredu prelomila veto prezidentky SR Zuzany Čaputovej v prípade zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Zákon schválilo plénum v pôvodnom znení a odmietlo pripomienky hlavy štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok