Afganistan a Pakistan zasiahlo silné zemetrasenie. Hlásia stovky mŕtvych a zranených

TA3 ČTK
22.6.2022 07:45

Afganistan a Pakistan v stredu skoro ráno miestneho času (pred polnocou na dnešok SELČ) zasiahlo zemetrasenie, ktorého sila dosiahla podľa americkej geologickej služby USGS 6,1 stupňa. Bilancia obetí vzrástla na 1000 a ďalších 1500 ľudí je zranených. Informovala o tom agentúra Reuters.

Najviac potvrdených obetí má východoafganská provincia Paktika a priľahlá provincia Chóst. "Bilancia pravdepodobne ďalej porastie, pretože niektoré zo zasiahnutých dedín sú v odľahlých horských oblastiach a nejaký čas potrvá, kým odtiaľ budeme mať podrobné informácie," vyhlásil predstaviteľ ministerstva vnútra Salahuddín Ajúbí.

Úrady začali záchrannú operáciu, do ktorej sa zapojili vrtuľníky, aby mohli byť zranení zo zle prístupných lokalít prepravení do nemocníc a aby sa na postihnuté miesta dostala zdravotnícka pomoc a potraviny.

"Silné zemetrasenie otriaslo štyrmi obvodmi provincie Paktika, zabilo či zranilo stovky našich občanov a zničilo desiatky domov," uviedol na Twitteri hovorca vlády islamistického hnutia Taliban. To prevzalo kontrolu nad Afganistanom vlani v lete počas odchodu posledných amerických jednotiek, načo sa od krajiny odvrátilo medzinárodné spoločenstvo, čo teraz podľa agentúry AP pravdepodobne skomplikuje záchranárske a humanitárne operácie.

Silné a dlhé otrasy

Americká geologická služba USGS pôvodne oznámila, že sila zemetrasenia dosahovala 6,1 stupňa, neskôr údaj upravila na 5,9 stupňa. "Na väčšine miest sveta by otrasy pôdy o tejto sile nespôsobili tak rozsiahlu skazu," uviedol seizmológ z USGS Robert Sanders. "Pretože ale v tomto prípade ide o hornatú oblasť, hrozia tu zosuvy kameňov a pôdy. Staršie budovy sa navyše ľahko rozpadnú a zrútia," dodal.

K veľkému počtu obetí mohol prispieť aj fakt, že zemetrasenie vychádzalo podľa aktualizovaných informácií USGS z hĺbky iba desiatich kilometrov, napísala agentúra AP. Epicentrum sa nachádzalo na východe Afganistanu, 44 kilometrov od mesta Chost blízko hraníc s Pakistanom. Otrasy pocítilo v okruhu asi 500 kilometrov približne 119 miliónov ľudí v Pakistane, v Afganistane a v Indii, uviedlo na Twitteri Európske stredomorské seizmologické stredisko.

Podľa svedectva zverejnených na internetových stránkach EMSC a podľa užívateľov twittera boli otrasy zrejmé aj v afganskom hlavnom meste Kábul či v pakistanskej metropole Islamabád.. Pakistanské úrady v prvých hodinách po zemetrasení informácie o škodách či obetiach nezverejnili.

"Silné a dlhé otrasy," napísal jeden zo svedkov z Kábulu na webe EMSC. "Bolo to silné," uviedol ďalší svedok z mesta Péšávar, ktorý leží na severozápade Pakistanu.

V severnom Afganistane a susednom Pakistane sú zemetrasenia časté, predovšetkým v oblasti horského pásma Hindúkuš, kde sa stretávajú tektonické dosky - eurázijská a indická. Škody a straty na životoch tam bývajú vysoké vzhľadom na nestabilitu stavieb. V októbri 2015 postihlo severovýchod Afganistanu a sever Pakistanu zemetrasenie o sile 7,5 stupňa, ktoré si vyžiadalo takmer 400 mŕtvych.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok