Nepodceňujte, ale ani nepreceňujte pitný režim: Toto vám hrozí, ak si dávate priveľa vody

TA3/zm
27.6.2022 16:00

So stúpajúcimi teplotami a pribúdajúcim dátumom v kalendári počúvate zrejme z každej strany o tom, aké je dôležité dodržiavať pitný režim. Čo ak ste sa ale dostali do opačného extrému a s vodou to preháňate?

Nepodceňujte, ale ani nepreceňujte pitný režim: Toto vám hrozí, ak si dávate priveľa vody
Pexels

Vedeli ste, že sa môže „otráviť“ aj čistou vodou? Ako sa hovorí, všetkého veľa škodí. A veru aj obyčajnej vody.

Pitný režim

Začnite tým, že si vypočítate, koľko by ste mali denne piť. Existuje jednoduchý vzore, keďže na jeden kilogram telesnej váhy prislúcha asi 40 mililitrov tekutín. Vynásobte teda svoju hmotnosť číslom 40 a dostanete počet mililitrov vody, ktorú by ste mali denne prijať.

Stačí si teda hmotnosť vynásobiť číslom 40 a máte svoj optimálny pitný režim. Číslo rastie, ak vykonávate fyzickú námahu, napríklad cvičenie, alebo ak sú letné horúčavy. Na začiatok je však dobré poznať aspoň tento priemer, aby ste mohli samy usúdiť, či pijete vody veľa alebo málo.

Intoxikácia vodou

Pri nadmernom pitnom režime sa objavujú aj ďalšie sprievodné príznaky. Hyperhydratácia, ako sa otrava vodou nazýva, má niekoľko príznakov. Objaviť sa môže úzkosť, alebo naopak apatia, tiež bolesť hlavy, nevoľnosť, bolesť svalov či zvýšený krvný tlak. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a všímať si, že nemáte sklony k prehnanému pitiu. Vody, samozrejme.

Nepite nasilu

V snahe mať dokonalý pitný režim si mnoho žien nalieva jeden pohár vody za druhým, hoci v skutočnosti nie sú smädné. Je to jeden z prvých príznakov, že ste sa stali otrokom pitného režimu a je vysoko pravdepodobné, že máte sklony k intoxikácii vodou.

Ísť na toaletu raz v noci je normálne, ale ak sa budíte niekoľkokrát počas spánku, aby ste utekali na malú, niečo nie je v poriadku. V tomto kontexte hovoríme, samozrejme, o tom, že vaše telo prijalo cez deň viac tekutín, ako bolo potrebné. Preto obličky pracujú na plné obrátky aj počas spánkového režimu a prebudia vás s nutkaním na záchod. Mimochodom, ak pijete viac vody než je potrebné, všimnete si to, doslova. Moč bude takmer bezfarebný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok