USA sú znepokojené údajným masovým vraždením v Etiópii

TA3 TASR
21.6.2022 19:52

Spojené štáty vyjadrili pobúrenie v súvislosti so správami o stovkách obetí masového zabíjania v Etiópii. Washington zároveň opakovane vyzval na mierové riešenie sporov v tejto krajine. Preživší z Etiópie uviedli, že stovky ľudí patriacich do etnickej skupiny Amharov cez víkend zabili povstalci v etiópskom zväzovom štáte Oromia. Telá obetí po niekoľkohodinovom násilí zostali ležať na uliciach.

V regióne Tigraj zabili troch členov organizácie Lekári bez hraníc
TASR/AP

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price uviedol, že USA sú "hlboko znepokojené týmto strašným činom" a vyzývajú všetkých Etiópčanov, aby odmietli násilie a viedli mierumilovný dialóg na vyriešenie nezhôd.

"Národné zmierenie musí obsahovať komplexnú, inkluzívnu spravodlivosť pre obete a vyvodenie zodpovednosti voči tým, ktorí sú zodpovední za porušovanie ľudských práv," dodal. Úrady v Oromii uviedli, že útok podnikla Oromská oslobodzovacia armáda, ktorú etiópska vláda považuje za teroristickú organizáciu.  

Povstalci z OLO však prostredníctvom svojho hovorcu obvinili zo zabíjania provládne milície a vyzvali na nezávislé vyšetrovanie. Násilie prichádza napriek nádejam na návrat mieru do severnej Etiópie, kde vojna vypukla ešte v novembri 2020. 

Etiópska vláda vyhlásila humanitárne prímerie v marci tohto roka, čím umožnila prísun obmedzeného množstva zásob humanitárnej pomoci do regiónu Tigraj – prvýkrát od polovice decembra 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok