Milióny utečencov si budú musieť nájsť nový a stály domov, upozorňuje OSN

TA3 TASR
21.6.2022 16:38

Viac než dva milióny utečencov si budú potrebovať počas budúceho roka nájsť nový stály domov, pretože nemôžu zostať tam, kde sa momentálne nachádzajú, a nemôžu sa ani vrátiť do pôvodného domova, upozornil v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov.

Francúzsko poslalo SR 20 ton akútnej humanitárnej pomoci
TASR/Martin Baumann

Tento rok predstavuje počet takýchto utečencov 1,47 milióna, spresnila hovorkyňa UNHCR Shabia Mantoová. "Tento nárast sa pripisuje humanitárnym dôsledkom pandémie, množstvu rôznych zdĺhavých utečeneckých situácií a vzniku nových situácií vedúcich k vysídleniu za uplynulý rok," dodala. 

Väčšina utečencov, ktorí potrebujú presídlenie do trvalých domovov, sa v súčasnosti nachádza v afrických krajinách alebo na Blízkom východe. Sýrčania a za nimi nasledujúci Afganci tvoria najväčšie skupiny v tejto kategórii. Ďalšími krajinami, ktoré sa spomínajú v správe UNHCR, sú Konžská demokratická republika (KDR), Južný Sudán a Mjanmarsko.

Dotknutí ľudia čelia prenasledovaniu alebo potrebujú špeciálnu starostlivosť, ktorú im v krajine, kde v súčasnosti žijú, nevedia poskytnúť. Vyhliadky pre túto skupinu utečencov sú chabé. Podľa UNHCR bolo počas celého minulého roka poskytnutých len 39.266 miest na presídlenie, pričom najviac takýchto miest ponúkli krajiny ako Spojené štáty či Kanada.

"UNHCR apeluje na predvídateľné, viacročné presídľovacie záväzky zo strany štátov. Požaduje tiež zachovanie flexibility kvót na presídľovanie, aby sa miesta prideľovali na základe naliehavosti a núdzových potrieb na celom svete," uviedla Mantoová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok